Монументът на падналите за победата в Сръбско-българската война безсмъртни чеда на България ще бъде сборен пункт и отправна точка за претендентите, които ще се впуснат в епично приключение по суша, вода и въздух на повече от 111 хиляди квадратни километра, за да открият скритото „съкровище“. Зрителите на bTV ще проследят пътя им всеки петък и събота от 20:00 ч. по bTV.

Надпреварата в „Бягство към победата 2: Съкровището“ се състои от 13 етапа. Всеки един от тях ще протича в два дни, между които участниците ще нощуват в т.нар. „биваци“ – необичайни и понякога неудобни места навсякъде в България. Само една-единствена двойка ще има привилегията да се измъкне от „бивака“ и да спи в хотел – тази, която финишира най-бързо в първия ден от етапа. В новия сезон на „Бягство към победата“ всяка двойка ще разполага с три виртуални живота. Ако завърши последна в първия ден от етапа или получи наказание, тя ще изгуби един живот. Ако загуби и трите, в следващия етап ще получи допълнителна задача, която може да я забави и съответно доближи до отпадането.

Олимпийската шампионка Ивет Горанова и актьорът Краси Радков ще ръководят двойките по време на изпълнението на задачите, но най-важният човек, който участниците ще копнеят да видят, е Станислава Ганчева. Тя ще ги очаква в края на всеки състезателен ден и ще бъде „гласът на съдбата“, който може да им съобщи както, че са финиширали първи, така и че отпадат от състезанието.

Участниците нямат право да използват навигация и електронни устройства – ако се изгубят или объркат, ще трябва да се ориентират по карти или да търсят информация в книги и енциклопедии в местни библиотеки и читалища. Двойките могат да разчитат и на помощта на непознати хора, които ще срещат по пътя си.