Форматът успя да привлече вниманието на зрителите още в първите си минути, когато претендентите за скритото „съкровище“ трябваше да познаят портрети на родни революционери, за да могат да получат „билет“ и да тръгнат към локациите, които ги очакваха. Фрапантните грешки на някои от участниците, предимно на двойките под 30 години, станаха повод за редица коментари на какво ниво е образователната система в България след промените през 89-а.

Най-голямо впечатление на зрителите безспорно направи двойката „Майка и дъщеря“ – Росица и Надежда. Колоритни и цветни, двете ръсеха лаф след лаф, а ориентацията на провинциалистките в столицата стана повод за редица забавни недоразумения. „Върхът на айсберга“ бе срещата на майката Росица с водещия на „Бягство към победата“ – Краси Радков. Дотолкова развълнувана, че е на прав път, тя буквално хвана Краси, наричайки го „Шишо мой Бакшишо“, и го разцелува. Крайната точка за всички двойки бе цирк "Балкански" в София, където ги чакаше половинката на Радков – Стаси.

Когато Росица и Надежда пристигнаха, се оказа, че двете са забавили важен елемент – портрет на революционер – на локацията при Краси. Точно тогава Росица призна на Радкова, че мъжът ѝ така я е пленил, че е забравила за всичко друго: „Той така ме заинтригува и аз се влюбих в него“. Така двойката бе „наказана“ и се оказа на последно място в дневното класиране, а дали ще продължи напред, ще се разбере в следващия епизод, предвиден за излъчване в петък от 20 ч. по bTV.

Росица и Надежда са майка и дъщеря. „Срещат“ се за пръв път в родилното отделение на Велико Търново преди… доста години. Надежда е едната от две сестри – еднояйчни близначки, а Росица си признава, че често ги обърква. Ходят заедно по планини, за риба, спят по палатки, карат каяци, скачат от самолети… Много се разбират и имат добра комуникация, но често изпадат в конфронтации. Росица е майката. Родена, живее и работи в град Горна Оряховица. По професия е банков консултант. Бърза и сръчна. Обича да пътува и да обикаля България с приятели. Във всеки удобен момент хваща пътя и тръгва за някъде. Надежда е дъщерята. Родена, живее и работи в град Велико Търново. По професия е търговски представител. Позитивна, с чувство за хумор, смела и емоционална. Не се притеснява да говори на дълго и широко.