Поетичен пърформанс на режисьора Димитър Коцев-Шошо ще открие фестивала на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Музиката на Божидар Василев-Trombobby и прекрасните млади актьори Александра Костова, Яна Божанин, Спартак Панталеев и Теодор Каракачанов неминуемо ще докоснат публиката. След пърформанса ще се състои премиерно излъчване на „Партенопа“ – новото кинематографично бижу на Паоло Сорентино!

Фестивалът продължава традицията на галавечерите в чест на отделни култури с фокус върху съвременното европейско кино и литературата, която го насища със смислени послания. Тези изключително вълнуващи и обичани от публиката събития са подкрепени от съответните посолства и културни институти.Още на 11 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ ще се състои галавечер на Испания с премиера на филма „В очакване на Дали“ - обезоръжаващо топла и духовита комедия, вдъхновена от ексцентричната личност на Салвадор Дали.

На 13 октомври ще отбележим 60-ата годишнина от премиерата на филма „Зорба гъркът“ с незабравимия Антъни Куин в главната роля. Класическата приключенска драма на реж. Михалис Какоянис, която се занимава с неизтребимия човешки стремеж към свободата, е адаптация по романа „Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис.В рамките на предстоящата галавечер на Португалия на 15 октомври ще бъде излъчена премиерно психологическата драма „Игра с огъня“ на режисьора Жоао Канижо, който ще се присъедини към нас чрез специално видеообръщение.

Зрителите не бива да пропускат и галасъбитието на Чили на 16 октомври, когато ще отбележим 120 години от рождението на Пабло Неруда с премиера на книгата му „Стиховете на Капитана“, която излиза на български език за пръв път. Премиерата ще бъде съпроводена с прожекция на биографичната драма „Неруда”, приковаваща вниманието с интелигентен сценарий, великолепни декори и актьори, които не играят, а свещенодействат.

Унгарската галавечер на 24 октомври насочва вниманието към талантливия режисьор Барнабаш Тот и неговия нов филм, озаглавен „Кралската игра“. Спечелил критика и публика с блестящата историческа драма „Тези, които останаха“, сега Тот ни предлага майсторски изпипан психологически трилър, създаден по мотиви от прочутата „Шахматна новела“, лебедовата песен на Стефан Цвайг. Преди премиерата на филма в правилата на „кралската игра“ ще ни посвети гросмайсторът Ива Виденова-Куляшевич.