Информацията беше потвърдена за БНТ от негови колеги.Той е бил заедно с "Фондацията" във врачанското село Селановци. Групата е трябвало да изнесе концерт там. По първоначална информация Маричков е паднал на сцената и е получил тежка травма. Според колегите му вероятно е получил удар-инсулт или инфаркт и това е причана за падането. Кирил Маричков бе на 79 години, на 30 октомври трябваше да стане на 80 години.

Незабавно е била повикана линейка, която дошла за броени минути, но 79-годишният баскитарист починал преди да стигне до болница. Той е една от легендите на българската рок сцена. Първите му стъпки в музиката са с рок формацията "Бъндараците". Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като "Бъндараците" се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците".

В списъка на създадените от него песни са хитове като "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Конникът", "Клетва", "Вълшебен цвят". "Щурците", наред с ФСБ, "Сигнал" и "Ахат", са една от най-влиятелните български рок групи на 20 век.С преустановяването на активната творческа и концертна дейност на "Щурците", Кирил Маричков се отдава на солови проекти и обществени ангажименти. От 2013 г. е член на супергрупата "Фондацията" заедно с Добрин Векилов - Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански.