Рапърът Прас Мишел тръгна на съд със своята колежка Лорин Хил в спор за тяхни концерти по повод събирането на групата. Той я обвинява в измама, нарушаване на доверителни задължения, нарушаване на договор, отказ за разрешаване на одит, неоснователно обогатяване и много други неща, според жалбата, подадена наскоро в южния окръг на Ню Йорк.

Мишел обвинява известната певица, че е злоупотребила с финансите на групата, като едностранно е поела контрола върху нея, и в частност е отказала предложение за пет милиона долара за участие в американския фестивал Коачела.

Прас също така обвинява Лорин, че "хронично закъснява" за концерти и че е отменила част от турнето им, започнало през 2023 г. в чест на славните дни на триото през 90-те години на миналия век.

Миналата година Прас беше осъден от федерален съд във Вашингтон за ролята си в незаконна кампания за влияние, ръководена от малайзийски финансист в основата на огромен корупционен скандал.

Снимка: Getty Images / Guliver 

Конфликтът произтича от турнето по повод събирането на изпълнителите на хитовете Killing Me Softly, Ready Or Not, Fu-Ge-Laa и много други. То беше отложено по време на пандемията Covid-19 и след това внезапно отменено дни преди първото шоу да се състои през август. В делото се твърди, че Хил е „предала“ предишно споразумение за разделяне на всички печалби от тура на Fugees на три равни части между нея, Мишел и Уайклеф Жан, като се твърди, че е участвала в схема за измама, за да си осигури по-голям хонорар от приходите.

„Предателствата винаги са зловещи, но колкото по-близо е предателят, толкова по-голямо е злото“, гласи изявление на Прас Мишел. „Някои казват, че Бог ви дава приятели, за да компенсирате семейството си. Господ сигурно е отсъствал в деня, в който сдвои Лорин Хил с Уайклиф Джин и Прас Мишел, ищецът в това дело, защото предателството сред фалшивото семейство Fugees се е увеличило до митични пропорции."

Хил оспори твърденията на Мишел в изявление, предоставено на Entertainment Weekly. „Трябва да се представят малко яснота и факти“, каза тя. „Мълчах и настоявах, защото разбрах, че Прас е бил под принуда заради съдебните си битки и че това може би е повлияло на преценката му, състоянието на ума и характера му.“ Тя добави: „Този ​​неоснователен иск от Прас е пълен с неверни твърдения и неоправдани атаки.“

От медията също се свързаха с Уайклеф Жан, който не е посочен като ответник по делото, за коментар. Хил продължи да твърди, че Мишел не е успял да изплати значителни заеми, които му е дала, че е планирала свое собствено турне по случай 25-ата годишнина за соловия си албум The Miseducation of Lauryn Hill и че е включила само Fugees в бракуваното турне защото тя "разбира, че Прас е в беда и ще има нужда от пари, за да подпомогне правната си защита."

Лорин Хил осъди обвинението на Мишел като "безпочвено" и "пълно с неверни твърдения и неоправдани нападки".

Снимка: Getty Images / Guliver 

В делото на Мишел наистина се посочва, че той се е съгласил на турне с Fugees, за да плати адвокатските си такси по наказателно дело, в което е обвинен в пране на пари от малайзийския бизнесмен беглец Джо Лоу, опитвайки се да попречи на разследването на схемата на Лоу и опитвайки се да убеди Съединените щати да екстрадират китайски дисидент. Мишел в крайна сметка беше признат за виновен в заговор и действие като нерегистриран агент на чуждо правителство миналата година .

Според адвоката на Мишел Лорин се е възползвала от трудното му правно положение и го е манипулирала да подпише несправедлив договор за турнето The Fugees 2023+.

Снимка: Getty Images / Guliver 

Неговият иск срещу Хил е заради това, че той „имал отчаяна нужда от пари, за да задържи компетентни адвокати по престъпления, които да поискат отмяна на несправедливата присъда“ и че „Хил видяла възможност и се нахвърлила, за да „спаси положението“ за бившия си колега от групата.

В изявлението си пред EW Хил твърди, че тя и Жан са отложили авансите си за турнето, за да може Мишел да осигури аванс от 3 милиона долара, за да плати съдебните си такси по наказателното дело. „Абсолютно обезсърчаващо е да видя Прас в тази позиция, мой колега от групата и някой, когото смятах за приятел“, казва тя. „Не бях в живота на Прас, когато той реши да вземе злополучното решение, което доведе до настоящите му правни проблеми. Не съм го съветвала да вземе това решение и следователно по никакъв начин не съм отговорна за решението му и последиците от него, въпреки че поех отговорност да помогна. Макар и атаките му, аз все още съм състрадателна към неговото бъдеще и се надявам нещата да се оправят", казва още гласовитата певица.

В отговор на изявлението на Хил, адвокатът на Мишел Робърт С. Мелони оспори разказа й и каза: „Съдебната зала е място, където фактите и истината имат значение. Приветствам възможността тези факти да бъдат излъчени публично.“ Съгласно жалбата Мишел търси "полагаемия му се дял от всички обезщетения, печалби, аванси и други плащания", плюс действителни щети, наказателни щети, лихви, съдебни разноски и адвокатски хонорари.