Тя е дело на бабата на Катето – Александра, и е за един килограм брашно. Забърква се меко тесто с половин кубче мая, 6 яйца, 330 грама захар, щипка сол, 250 милилитра хладко мляко и още толкова разтопена мазнина – смес от масло и олио. Добавят се ванилия и два лимона настъргани. Евро по традиция пече сериозни количества от козунака, с който черпи приятели, колеги и любимата си внучка, която носи нейното име.

„Великден е най-любимият ми празник, защото е свързан с пролетта, ходенето на църква и козунаците, които баба и майка подготвяха много старателно. Още в четвъртък, преди Разпети петък много рано сутринта започваше ритуалът – месене на козунаци. Домът ни ухаеше божествено и никога, ама никога не мога да забравя този аромат на щастие и радост. Обещах си, че щом порасна, и аз ще приготвям чудните козунаци и ще радвам своето семейство“, категорична е Катето.