От идната седмица родните митници ще бъдат силно затруднени. Те ще трябва да описват десетки сандъци, в които кротко дремят аржентински змии, отровни бръмбари и паяци от цял свят. Опасните твари са част от "актьорите" на предстоящото риалити шоу "Страх", разказа продуцентът от "Глобал нет" Маги Халваджиян.

"Имаме затруднения с влечугите и насекомите, които състезателите трябва да ядат или побеждават в някои от изпитанията. Виждали сте в чуждите формати на "Страх" как участниците похапват стоножки или бръмбари. Те обаче са снимани в Аржентина, дори когато са правени от европейски телевизии. Ние сме първата държава, която иска да снима "Страх" на собствен терен, и се оказа, че българските животни са много кротки и безобидни. Затова сме впрегнали всичките си контакти и тези на фирмата притежател на формата "Ендемол", за да осигурим истински рискови змии и зверчета", заяви пред "Стандарт" Халваджиян. До старта на състезанието те ще се пазят в специални съдове под строга охрана.

Над 7000 са в момента мераклиите да се страхуват пред публика и телефоните не спират да звънят. "Аз си мислех, че ще наберем максимум 1000-2000 души. Това все пак не е "Биг брадър", където по цял ден се търкаляш, плацикаш се в джакузито и те викат в изповедалнята - пошегува се Халваджиян. - Оказа се обаче, че нашенецът е от много екстремна порода." Кастингът ще продължи до средата на месеца, като от всички ще бъдат избрани само 90 души. Уникалното сред мераклиите е, че има повече от 100 банкови чиновници, които очевидно не намират за достатъчно екстремна финансовата криза, ударила институциите, където работят. За сравнение - бившите рейнджъри, участвали в мисии в Афганистан и Ирак, са едва 20.

Над 70 на сто от кандидатите са мъже, а най-възрастният е на 62 години. Най-много са желаещите от София, Варна и Стара Загора, а средната им възраст е около 27 години. Около 50% от мераклиите твърдят, че не се страхуват от абсолютно нищо - може би, защото не знаят какво ги очаква.

След като приключи кастингът, ще бъдат избрани общо 45-те точки, в които ще се правят снимките. Част от тях ще трябва да получат благословията и на кмета Бойко Борисов, защото са в центъра на града. "Става дума за високи сгради, по които участниците трябва да лазят, окачени с въжета. Тъй като това предаване ще се показва и по света, ще гледаме зданията да са красиви, нали все пак представяме столицата", сподели продуцентът. 

Освен това, ще се снима в околностите на столицата, на Панчаревското езеро и язовир "Искър". Една от екстремните ситуации, в която ще трябва да оцеляват участниците, е в автомобил, окачен на два крана на ръба на язовирна стена, висока стотина метра. В допълнение, докато състезателят се опитва да изкатери стената, над него ще вали проливен дъжд, който ще я прави още по-хлъзгава.

"Подбрали сме най-опасните от изпитанията в световния формат", признаха продуцентите. Всеки момент трябва да бъдат определени водещите на риалитито. До момента са набелязани петима души, всички известни имена. "Някои от тях са актьори, други са водили предавания. Журналисти няма. Не искаме да казваме кои са обаче, защото е доста тъпо след това да излезе информация "Еди-кой си отпадна", заяви Халваджиян, пише в. "Стандарт".