Новият сезон на “Игра на тронове” стартира днес по HBO. Какво можем да заявим уверено, че знаем за сериала?

Не сме сигурни кой ще оцелее до седмия сезон, не знаем дали Джон Сноу ще се върне към живота и се чудим какви ли още нещастия ще сполетят бедната Санса Старк. И докато това са само малка част от нещата,чиито отговори ще се разкрият до края на сезона, има и такива, които можем да разберем още сега.

Знаете ли, че когато се заснема сцената, в която Сандор Клегейн-Хрътката напада Бриен от Тарт, продуцентите не са искали боят да изглежда фалшив.

Затова вместо престорения ритник, който трябвало да получи Бриен, завързали коленете й с колан, скрит под дрехите. Така Клегейн трябвало да ритне колана с всичка сила, без да нарани сценичната си партньорка.

Актьорът Питър Динклидж, който се превъплъщава в ролята на любимеца на публиката Тирион Ланистър, не яде месо. В сериала обаче дивечът е едно от основните ястия. Актьорът във всички серии всъщност се храни с тофу.

Кит Харингтън и Роуз Лесли, които са в ролите на Джон Сноу и дивачката Игрит, в реалния живот са потомци на Чарлз II, а в момента сценичната им любов се пренесе в реалния живот.

Друг интересен факт, който обаче не изненадва феновете на продукцията, е, че майстер Емон е един от двамата гeрои в сериала, които са умрели по естествен път, a не са били отровени, обезглавени или измъчвани до смърт. Питър Воган е сляп не само на малкия екран, но и в живота.

Томас Броуди Сангстър е 22-годишен, когато се явява на прослушване за ролята на 13-годишния Джоджен Рийд. Той е само с две години по-малък от актьора, който влиза в образа на Грегър Клегейн-Планината.

Софи Търнър, която се превъплъщава в Санса Старк, в реалността е много суеверна и се страхува, когато минава над канализационна шахта.

Всеки път, когато го прави, изрича думата onions (лук), защото са й казали, че така обръща лошия късмет.

Популярността на “Игра на тронове” се доказва и от факта, че все повече хора кръщават децата си на любимите си герои. През 2014 г. името Ария е на 216-о място по популярност в САЩ, с четири места по-напред от името Дженифър. Феновете стигат и по-далеч, кръщавайки момиченцата си Калииси. Сред мъжките имена инерция набира Тирион.

По колко различни начина бихте могли да кажете “Ходор”? Според актьора Крисчън Найрн, който влиза в този нестандартен образ, има поне 70 различни подхода за споменаване на една и съща дума. Той също така в реалния живот е DJ.

Знаете ли, че в Америка е подета кампания, чиято цел е да се възроди популацията на най-голямта порода вълци? В нея може да се включи всеки, който иска да се почувства част от Старките, защото ще може да се сдобие със собствен вълк срещу доста голяма сума.

През 2013 г. учени откриват в Южния Атлантически океан изцяло нов вид морски охлюв. Дават му името Тритония Калииси, защото цветът му им напомнял на косата на Денерис Таргариен. Явно един сериал оказва силно влияние и върху научните среди.

Това далеч не е всичко, което един фен трябва да знае за “Игра на тронове”. Останалото ще научим от шести сезон, който започва тази вечер.