Празникът “Сирни заговезни – прошка”, който посрещаме на 13 март, е акцент в новия брой на “Бащино огнище”. Обичаната народна певица Славка Калчева споделя в предаването своето усещане за съхранената традиция да искаме и да дадем прошка.

“Сирни заговезни – един християнски празник, който аз много уважавам. Обичам всички български празници и ги честваме в семейството. Това съм видяла от моите родители, това предавам и на моите деца. На Сирни заговезни се събираме цялото семейство. Трапезата е отрупана със сирене, кашкавал, сварени яйца, баници – без месо. И разбира се, за мен е много важно да поискаме и да дам прошка. Много е хубаво човек да може да прости, да прости искрено, със сърцето си. Няма значение за какво става въпрос. Защото, който не може да прости, той не може и да обича истински. Това е моята философия”, споделя Славка Калчева.

Според певицата когато простиш на другите, ти олеква на душата, някак се пречистваш. А когато поискаш прошка и ти бъде простено – това е абсолютно същото. По думите й е редно по-малките да поискат прошка от по-големите.

“Аз искам прошка от родители, от деца, от приятели, защото всички някъде сме сгрешили. И е хубаво да си простим и да продължим напред. Защото, кои сме ние, човеците, за да не можем да прощаваме щом Бог е всеопрощаващ?”, откровена е Славка Калчева в “Бащино огнище”.

Източник и сн.: Planeta.tv