На 25 февруари Оркестърът за народна музика на БНР ще поднесе поредната изненада на своите почитатели представяйки в Студио 1 на БНР първа част на най-новия си проект – „Изкуството на концертмайсторите”.

Проектът събира за първи път на една сцена най-изявените инструменталисти от фолклорните ансамбли на България, които със своите виртуозни умения и регионална специфика ще наситят със стил и многообразие концертната програма.

Под палката на Димитър Христов ще чуем изпълненията на Димитър Тодоров – НФА „Ф. Кутев”, Илия Ганев от ФА „Пирин“, Николай Паскалев от ФА „Тракия“, Даринка Цекова от Северняшкия ансамбъл, Живко Желев от ФА „Добруджа”, Станчо Димитров от Капанския ансамбъл и Тодор Глухов от ФА „Родопа“ – Смолян.

По време на концерта ще бъдат представени нови пиеси, създадени специално за Оркестъра и неговите солисти - Недялко Недялков, Пейо Пеев и Петьо Костадинов.

Росен Генков, концертмайстор на ОНМ на БНР, ще поднесе специална изненада към публиката - изпълнение на автентична речитативна песен, основана на родната фолклорна традиция, съчетаваща интерпретация с текст на събитието под съпровод на гъдулка.

Специален гост на сцената в Първо студио ще бъде народната певица Катя Минчева от Родопите, която сбъдна своята голяма мечта и записа в БНР две песни от своя репертоар с Оркестъра за народна музика.