Славеите от Детския хор на Българското национално радио /БНР/ ще открият Дните на японската култура в София с концерт в зала „България“, който ще се състои на 9 октомври /сряда/ от 19: 00 ч.

Домакин на събитието е посолството на Япония у нас и се организира със съдействието на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България.

„За нас е чест да открием 24 – тото издание на Дните на японската култура от името на Асоциацията. Съставът ни е гостувал в Япония с активното съдействие на Токайския университет. Считам, че имаме своя голям принос за изграждането на културните връзки между двете страни“, заяви по време на генералната репетиция Маестро Христо Недялков, основател и главен диригент на Детския радиохор.

Програмата на концерта „Япония в нашите сърца“ е изградена от хорови песни, пиеси  и творби написани от японски и български композитори. Сред тях са изключително популярните „Лека нощ“ на Парашкев Хаджиев и „Зимна песничка“ по музика на акад. Христо Недялков, които са преведени и присъстват в японските учебници по музика в продължение на  повече от 30 години.

„Изключително съм щастлив, че децата в страната на изгряващото слънце растат с българските песни, които техните бащи и майки познават и обичат. Популярната моя творба - „Зимна песничка“ („Над смълчаните полета“) се пее от десетилетия в превод на японски. Получаваме винаги възторжени и нестихващи  аплодисменти след края на изпълнението си, когато я представяме на наш концерт в Япония и обявим, че тя е написана от български композитор, който е на сцената“, с гордост отбелязва акад. Недялков.

Сред специалните  изненади на концерта в София са изпълненията на две творби: песен по стихове на Н.В. императрицата на Япония Мичико и „Песен за кораба „Босей мару“ -  по текст на президента на  Токайския университет - проф. д-р Тацуро Мацумае и музика на маестро Недялков.

„Втората пиеса е посветена на учебния изследователски кораб на висшето японско училище, на борда на който студентите през лятото изпълняват своята практика. Нашият хор е бил на „Босей мару“ безброй пъти, защото с него сме обиколили през годините половината японски острови“, уточнява акад. Недялков.

Първото турне на славеите на БНР в Япония се е състояло през 1967 г., по покана на тогавашния ректор на Токайския университет – проф. Шигейоши Мацумае. Той обикаля Европа, за да издири престижен състав, който да популяризира хоровото изкуство в страната му. „По време на първия ни гастрол реализирахме 36 концерта за два месеца из цяла Япония. Успехът ни бе толкова голям, че веднага получихме втора покана, а третата бе фантастична -  да направим  „БИС турне“, едва 10 месеца след като се бяхме прибрали в родината. До сега направихме 18 турнета, изнесохме повече от 500 концерта в над 150 града на Япония и се радваме на безрезервната обич и възхищение на японската публика“, разказва акад. Недялков.

С популяризирането на родното хорово изкуство, Детският хор на БНР полага началото на културните  връзки  между България и Япония. През далечната 1971 г.  проф. Мацумае възкликва: „Моето приятелство към вашата страна започна от тези сладкогласни славеи, които хвърлиха мостовете на дружбата между България и Япония“.

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960-а година. През годините на творческото си развитие, съставът си извоюва лидерското място сред елитните български хорове и се наложи като водеща формация, която популяризира българското хорово изпълнителско изкуство по света.

Детският радиохор е лауреат и носител  на множество първи награди, златни медали и дипломи, присъдени за изключително високи художествени постижения от национални и международни хорови конкурси и  фестивали. През 2002-ра година Европейската федерация на хоровете на Европейския съюз удостои Детския хор на БНР с титлата "Посланик на европейската култура".

Акад. Христо Недялков е почетен гост –  професор на Токайския университет, носител е на множество награди, сред които императорския  „Орден на Святото съкровище – Златни лъчи“ с розетка. БНР присъди на маестро Недялков през 2012 г. Голямата награда "Сирак Скитник" - за цялостен принос в развитието на радиото.

След като открие Дните на японската култура у нас, Детският хор на БНР започва подготовка за следващата си изява - Коледен концерт със Симфоничния оркестър на БНР, който ще се състои  на 25 декември в зала „България“.