Режисьорът Роман Полански е поискал от полските власти да му разрешат да се завърне в родината си, за да снима филм, без заплаха от екстрадиция в САЩ, където е обвинен в сексуално посегателство през 70-те години на миналия век.

Полански избяга от Америка преди повече от 30 години в навечерието на обявяването на присъдата му по дело за секс с непълнолетна, по което се призна за виновен.

Той живя във Франция в последните няколко десетилетия, но свободата му беше застрашена през 2009 г., когато беше арестуван в Швейцария и заплашен с екстрадиция в САЩ. В крайна сметка беше освободен и му позволиха да се завърне във Франция.

Сега Полански иска специално опрощение от полските власти, които имат договор за екстрадиция със САЩ. Той се надява да получи защита от съдебни действия, за да може да снима в родината си нов филм за офицера от френската армия през 19-ти век Алфред Драйфус.

Полският адвокат на Полански заяви пред Ройтерс: "Роман Полански смята да снима филм в Полша за аферата Драйфус".

Неговият приятел продуцент Робърт Бенмуса разкри, че официалното решение за проекта все още не е взето. "Трябва да сме сигурни, че снимките няма да бъдат прекъснати по съдебни причини", заяви той, пише БГНЕС.