- Г-це Колева, поздравления за първата ви премиера в Народния театър като щатна актриса. Как дойде поканата за спектакъла „Чайки пият чай”?

- Покани ме Росица Обрешкова, която е режисьор. Подчертавам, че това е жена, а не мъж с име Руси Обрешков, както написаха някои вестници и ми измислиха връзка с този несъществуващ човек.

- Да, тя е известна режисьорка, племенница на Стефан Данаилов.


- Пиесата е комедия като жанр и играят Филип Трифонов, София Бобчева, Вяра Табакова и Снежен Младенов. Всички са много добри и се надявам да имаме успех. Мисля, че премиерата мина добре. Разбира се една пиеса се развива в последствие до към 10-тото представление. Гледаха ме много мои приятели и отзивите са добри.

- Вие вече се щатна актриса в Народния театър, как се чувствате там?

- Твърде рано е да кажа нещо конкретно, но се чувствам добре. Нямам проблеми с никого и с нищо, върша си работата. Колегите не знам как ме приемат. С тези, с които съм в пиесата, се разбираме и се сработихме отлично. Хора, които са гледали постановката, казват, че много си личи как се харесваме взаимно, което е важно, за да се получат нещата.



- Как усещате атмосферата в най-големия български театър, тежи ли ви отговорността да сте част от академичната трупа?


- Не съм имала проблеми. Атмосферата е много човешка, каквато е по принцип в театрите и за това съм актриса. Радвам се, че ме поканиха, защото това е най-добрият театър в България. Не ме притеснява, че има много популярни имена, защото не съм във възраст, в която да се притеснявам, че трябва да хвана последния влак. Млад човек съм, който се развива и мисля, че там е идеалното място да покажа потенциала си и да ми се случат хубави роли.

- Салоните напоследък се пълнят благодарение на ваши колеги, които станаха масово известни от сериалите и така привличат театрална публика. Това ли е формулата за правене на добър театър?


- Това помага много, въпреки че по принцип си има сериозна театрална публика. Благодарение на сериалите обаче идва и нова, което е хубаво.



- Вие имате ли скрупули да участвате в откровено комерсиални постановки?


- Това зависи от политиката на театъра и решенията на режисьорите. Има и постановки за ценители, и масов театър и няма нищо лошо в това. Аз съм правила такива роли, защото ми е харесвала постановката и не съм се влияла от това колко ще спечеля или колко хора ще ме гледат. Важното е дори нещо да е комерсиално, то да дава правилния пример и да възпитава. След като заражда идеали и гради ценностна система, не може да е лошо. А и трябва да има за всички, ако е възможно – и високо изкуство, и по-масово.

- Киното липсва ли ви? Имате ли предложения за нови филми или сериали?

- Липсва ми, но с него не сме на „вие” и ще се срещнем пак. Иначе проекти има много, но трябва да стане ясно кога са в ход, за да го споделя.



- Харесвате ли Пиърс Броснан, който е в момента в България. Искате ли да се срещнете с него?


- На снимачната площадка, разбира се. Дай Боже всеки български актьор да може да играе с такива имена. Но аз не съм играла в холивудски филми.

- А от телевизията отказахте ли се?


- Не съм се отказала, но съм си свършила работата там и вече нямам ангажименти.



- Отказали сте участие във „ВИП брадър” и „Къртицата”...

- Това не са моите формати. Не желая нито да се надценявам, нито да се подценявам. Приемам да правя само нещо, което е близо до мен. Не се блазня от големите суми, които са ми предлагали, защото се уважавам. Човек трябва да има принципи. „Денсинг старс” беше невероятно приключение и ако мога пак бих участвала. Направих го не за пари, а защото исках да танцувам. Там всичко беше приятно и не съм съжалила за нищо, беше приказка.

- Но влязохте в информационния поток и доста се спекулираше с разни клюки около личния ви живот заради тази публичност. Как ви се отразява това?


- Всяка седмица се пишат откровени лъжи и се злоупотребява с името ми по всякакъв начин. Но е загубена битка да тръгна да си търся правата в съда и за това гледам да не се впечатлявам. А и се пишат един и същи лъжи и глупости – или за визията ми, или за личния ми живот, за който не знаят нищо и за това се пускат истории от 1001 нощ. За седем години съм свикнала, както и родителите ми. „Забременявала съм“ поне 6-7 пъти, бях „проституирала по баровете“, „напивах се“ и какво ли не.

- Вие сте Овен и сте чувствителна натура, не ви ли влияят зле на психиката тези писания?

- Да, но съм решила да не го позволявам и работя в тази посока. В началото наистина не бях готова за това и съм го изживявала много драматично. Не съм очаквала и толкова удари под кръста и мръсотия.



- Смятате ли, че част от тези удари идват и от колеги?

- Знам, че са поръчвали за мен да се пишат лоши неща, но това си е за тяхна сметка и съм се убедила, че накрая всеки си плаща. Има си поговорка, че който копае гроб другиму, сам пада в него, и е така.

- Защо ви завиждат? За красотата ли?

- Нямам представа. Не става въпрос само за физическа красота. Аз мисля, че имам съвкупност от качества. Силна личност съм и съм интелигентен и търсещ човек. Имам и волята да съм победител и може би с това дразня някого. Защото иначе не се приемам за перфектната жена с идеални мерки или нещо такова. Но не мога да говоря от тяхно име за какво ми завиждат. Пътят, по който вървя, е труден и хората виждат само бляскавата страна, за това е лесно да съдят. Аз съм доста калена, защото за кратък период от 20 години, до 30, колкото ще направя сега, минах през такива неща, че съм като войниче и злобата не ме сломява. Вярата ми е по-силна.

- Покрай назначението ви в Народния театър сигурно още повече ще ви завиждат. Коментира се широко дали отново сте приятели с бизнесмена Александър Найденов, с когото имахте връзка и фактът, че той е в обществения съвет на Народния театър...

- Е, разбира се, то ако не съм уредена, как?! Горката аз, грозна и тъпа, и не мога да се справя сама. Очаквах тези коментари и няма какво да кажа. Приятели сме с него и каквото е имало между нас е в миналото, сега имаме много добри отношения. Смятам, че съм доказала себе си и това, че са ме поканили в Народния, се дължи на моите качества.



- Имате ли планове за още нови постановки?

- Аз вече репетирам следващата, която предстои да излезе като премиера. Това е пиесата на Константин Илиев – „Нирвана” за последните часове на Лора Каравелова и Яворов преди тя да се самоубие. Много хубав текст, а режисьор е Стефан Стайчев. Аз ще съм Лора и премиерата трябва да е през март във видинския театър, в София - вероятно ще е в „Сълза и смях” или „Театър 199”. Партнирам си с Николай Янев, който ще изиграе Яворов.

Източник: pik.bg