Шая Лебьоф си сложи хартиена торба на главата за премиерата на филма "Нимфоманка" на Ларс фон Триер в Берлин.

Актьорът носеше черен смокинг и папионка, но беше скрил лицето си и на челото му имаше надпис: "Вече не съм известен".

От седмици Шая Лебьоф прави публични извинения заради скандал с плагиатство. Той беше обвинен в кражба на интелектуална собственост в свой късометражен филм, който бил вдъхновен от друга лента. Лебьоф не обявил публично откъде е взел идеята и това предизвика недоволство сред феновете му.

С провокативен външен вид на премиерата беше и режисьорът Ларс фон Триер. Той припомни инцидента от фестивала в Кан, където беше обявен за персона нон грата заради изказванe, в което признава, че разбира действията на Хитлер.



На Берлинале Фон Триер се появи с тениска с надпис "Персона нон грата" и символа на Златната палма от Кан. Неговият последен филм "Нимфоманка" е сред най-провокативните заглавия в Берлин, а през март ще го видим и на "София филм фест" в цензурирана версия.

Филмът "Любов" на австрийския режисьор Михаел Ханеке взе наградата "Гоя" за най-добър европейски филм. Лентата беше избрана от журито, което връчва най-престижните испански филмови отличия.

За най-добър латиноамерикански филм беше обявен "Синьото не е толкова розово" на венецуелския режисьор Мигел Ферари.

Първенец на испанското кино пък се оказа Давид Труеба с "Лесно е да живееш с отворени очи". Той получи и "Гоя" за оригинален сценарий и режисура, а най-добър актьор стана Хавиер Камара. Мариан Алварес грабна отличието за женска роля.