Семейството на Михаел Шумахер бе предупредено от лекарите, че събуждането на пациент от кома не е лесен процес и може да отнеме седмици.

Германският пилот беше почти един месец в изкуствена кома след инцидент по време на ски.

На 29 декември миналата година шампионът падна и удари главата си в камък, след което бързо бе отведен в болница и поставен в кома. Миналата седмица докторите започнаха да будят Шуми, но предупредиха, че процесът ще е труден, най-вече за семейството му.

"Събуждането от кома не е като по филмите. Това е един много постепенен процес, който може да отнеме дни и седмици. За семейството първоначалният страх от това дали човекът ще оцелее или не, сега е заменен от страх какво ще е бъдещето му и до какво ниво на възстановяване ще стигне. Казано простичко - ефектът от травмата на мозъка може да е опустошителен и да е за цял живот. Може да промени всяка негова страна: ходенето, говоренето, мисленето и усещането. Може да се отрази както на способностите му, така и на характера", обясни говорител на британска болница, специализирана в мозъчна операции.

Професор от катедрата по спешна медицина в Хамбург също потвърди, че Шумахер е изправен пред много трудности и трябва да премине през определени тестове след като се събуди, за да се види дали ще се възстанови напълно.

"Ако пациентът се събуди, лекарите проверяват рефлексите му, за да видят дали има нервна проходимост до мозъка и обратно до мускула".