Легендата във Формула 1 Михаел Шумахер вероятно ще бъде приспан, след като бъде изваден от изкуствената кома, пише "Билд".

"Пациентът може да бъде объркан и да не знае кой е и къде се намира. В резултат на това може да има тежки последици за него и затова трябва да се действа изключително внимателно. Ако Шумахер е неспокоен след събуждането и, например, се опитва да премахне медицинските тръбички от тялото си, вероятно колегите ми ще го поставят отново в лек сън и ще следят как функционира мозъкът му", заяви професор Ханспетер Мьоке от клиниката в Хамбург.

Лекарите смятат, че най-тежките моменти предстоят за бившия пилот. Според специалистите излизането на Михаел Шумахер от медикаментозната кома може да отнеме месеци.

Въпреки хубавите признаци като примигване и мърдане на пръсти Михаел бил далеч от пълното събуждане. Има и друга сериозна опасност, предупреждава Ханспетер Мьоке.

"За съжаление, рискът при събуждането от дълбок изкуствен сън е пациентът да влезе в будна кома. Това означава постоянно вегетативно състояние, в което Шумахер ще бъде парализиран."

Михаел Шумахер пострада при ски инцидент на 29 декември миналата година във френския курорт Мерибел.

Съпругата му Корина и децата им Джина Мари (16 г.) и Мик (14 г.) са били предупредени, че Шумахер ще бъде подложен на специална терапия за раздвижване на мускулите му и за възвръщане на говора, която ще продължи месеци или дори години.