Режисьорите Мартин Скорсезе, Дейвид О. Ръсел и Алфонсо Куарон са сред номинираните за ежегодните награди на Гилдията на американските режисьори, един от най-достоверните индикатори за надпреварата за Оскарите.

71-годишният Скорсезе, който е номиниран за 11-ти път за наградите на гилдията, ще се състезава с филма "Вълкът от Уолстрийт", в който главната роля се изпълнява от Леонардо Ди Каприо. Дейвид О. Ръсел е номиниран за "Американска схема", а Алфонсо Куарон, за когото това е първа номинация, е в надпреварата с "Гравитация" - галактическа одисея с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни.

Първа номинация получиха още британецът Стив Маккуин за историческата драма "12 години в робство" и британецът Пол Грийнграс за "Капитан Филипс" - истинска история за отвличането на американски моряк (Том Ханкс) от сомалийски пирати. Наградата на Гилдията на американските режисьори, много от чиито членове гласуват и за Оскарите, е много сериозен индикатор за надпреварата за престижните статуетки.

В последните десет години всички лауреати с изключение на един спечелиха Оскар за най-добър режисьор. Бен Афлек, който миналата година получи наградата на режисьорската гилдия за "Арго", дори не беше номиниран за Оскар за режисура. Церемонията по раздаването на наградите на Гилдията на американските режисьори ще се състои на 25 януари в Лос Анджелис. Оскарите ще завършат холивудския сезон на наградите на 2 март, пише БГНЕС.