Йерма
театрална постановка
От Ф.Г. Лорка

Постановка: Николай Младенов
Режисьор: Николай Младенов
Сценография и костюми: Георги Батилов
Музика: Георги Арнаудов
Хореография: Петя Попова
Видео: Смилен Савов
Аудио обработка: Боян Христов
Участват: Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов; Алумни от НБУ, Департамент „Театър”

Актрисата Стойка Стефанова, която стана по-популярна като Стойка Пипирудата след участието си в първия “Биг Брадър”, изгрява с главна роля в класика от Лорка.

В театралното представление “Йерма“ героинята на Стойка – Йерма, е омъжена по волята на баща си, но истинските проблеми идват, когато Йерма не може да се сдобие с дългоочаквана рожба. Това, както и появата на Виктор - приятел от детството на Йерма, отваря огромна пропаст в отношенията на семейната двойка, което води до фатален край.

Това е третата пиеса от класиката на Лорка, в която актрисата взима участие. Предишните й две роли бяха в “Домът на Бернарда Алба“, където актрисата си партнира с Цветана Манева, и “Кървава сватба“ в ролята на слугиня. В пиесите на големия испански поет и драматург са заложени проблемите на обществото и семейството, които не само пречат на личността и нейната свобода, но и водят до необратими фатални ситуации. Човешкото съзнание по-скоро е подвластно различни догми, отколкото да работи в полза на човека. Седемдесет и шест години след своята участ, сходна с тази на персонажите си, Лорка стои зад свободата и безсмъртието на човешката воля.

Стойка Стефанова може да бъде видяна и в представленията: “Бит” по Иван Хаджийски (режисьор Възкрсия Вихърова); “Египетска приказка за сърцето“ (режисьор Елена Панайотова); “Храброто куче“ (Светослав Николов; Милена Станойевич).

Представлението Йерма е дело на Университетски театър на Нов български университет и Институт “Сервантес“. Премиерата ще бъде на 31-ви октомври от 18:30ч. в Университетския театър на Нов български университет. Представлението ще се играе веднъж месечно в периода ноември - юни 2014 г.