Бившият дизайнер на Диор Джон Галиано получи забрана да облича израелската участничка на песенния конкурс Евровизия заради антисемитските си изказвания, които костваха поста му в модната къща преди две години.

52-годишният Галиано се съгласил да създаде тоалета на израелската участничка в Евровизия Моран Мазор, известна като "израелската Адел", след като получил покана от стилиста на певицата.

Но Израелският медиен съвет, който излъчва конкурса и спонсорира Мазор, забранил на изпълнителката да се появява в одежди на Галиано.

Представителят на съвета Йоав Гинай заяви, че "в момент, в който расизмът и антисемитизмът шестват в Европа, е недопустимо да позволим на Галиано да ушие дрехите на израелската участничка в Евровизия, въпреки че се извини за миналите си действия".

Ако не му беше забранено да направи дрехите на Мазор, Галиано щеше да се присъедини към Жан-Пол Готие, който ще създаде тоалета на една от водещите на церемонията, допълват от БГНЕС.

Това щеше да бъде и първият тоалет на Галиано освен сватбената рокля на Кейт Мос, който щеше да бъде показан пред широка публика след изгонването му от Диор.