Излъчването на филма на Куентин Тарантино "Джанго без окови" в Китай беше отменено в деня, в който трябваше да се появи по екраните на кината.

Заповедта за това е дошла от компанията-вносител Чайна филм груп корпорейшън, предаде Би Би Си.

Няма никакво обяснение за мярката, което породи слуховете, че нещо в отличената с Оскар лента не се е харесало на цензурите в китайското министерство на културата. Дистрибуторът Сони пикчърс преди това излезе с информация, че режисьорът се е съгласил на "леки корекции" за намаляване на насилието във филма. Джан Мяо от Сони уточнява в интервю за Саутърн метрополис дейли, че промените са в "придаването на кръвта на по-тъмен цвят" и "намаляване на пръските на кръвта" на екрана. Тарантино коментирал промените "по-скоро като прогрес, отколкото като компромис", допълва Джан.

"Джанго без окови" е първият филм на Тарантино, който трябваше да се появи на големия екран в Китай. Всяка година цензорите от културното министерство в Поднебесната империя не допускат някои ленти да бъдат показвани на публиката. Регулаторните органи в Китай изискват често извършването на промени във филмите като отстраняване на откровено сексуалните сцени, насилието и други детайли, които според тях не са приемливи за китайската аудитория. Китай е вторият по големина в света филмов пазар, пише БГНЕС.