Известният актьор и сценарист Итън Хоук има отрицателно отношение към треската за златните статуетки, тъй като Оскарите превръщат киното в зрелищна надпревара.

Хоук е получил досега две номинации за престижния приз. За поддържаща роля във филма от 2002 година "Тренировъчен ден" и за адаптиран сценарий за "Преди залез" от 2004 година. Актьорът неодобрява начина, по който Американската киноакадемия превръща
киноизкуството в състезание.

"В Америка имаме лошия навик всичко да обръщаме в надпревара. За да е ясно кой е победителят и кой е губещият. Поради тази причина обичаме да тръбим и за печалбите в бокс-офиса. "Този е номер едно"! А това е толкова скодоумно!", казва Хоук.

Актьорът припомня колко тъпи филми са печелили "Оскар"-и и какви шедьоври са били пренебрегвани. Също така много посредствени негови колеги слагали златните статуетки над камините си, за сметка на по-талантливите. Това в крайна сметка се оказвало пагубно за всички.

Подобно мнение застъпи миналата година и Хоакин Финикс. За актьора, който също има две номинации, Оскарите са "най-глупавото нещо на света". Той не искал да участва в подобна надпревара, защото противопоставяла едни хора срещу други.