Певицата Есил Дюран поведе поход срещу елементарния вкус. Тя апелира към всички свои колеги музиканти в България, да не робуват на публиката и нейния вкус.

Според нея до долния вид на чалгата и тази култура се стигнала благодарение на това, че заради парите и славата музикантите следвали точно исканията на мнозинството от публиката.

Затова сега музикантите търпят унижения и трябва да носят белега на занимание от ниско качество и мнозина да не ги приемат за истински изпълнители. Есил Дюран твърди, че една от мисиите на професионалистите е да изграждат вкусовете, да ги водят, а не само да ги обслужват.

Вместо певците да научат на нещо повече своите почитатели, вместо да ги направят по-фини за някои по-качествени неща в музиката, те се хвърляли да направят това, което най-масово се харесва- кючеците.

Хората обаче харесвали най-лекото и пошлото и затова постепенно поп фолкът ставал изцяло такъв. Така се стигнало до отпадане на баладите, за сметка на кючеците и бързите кръчмарски песни. Така започнали да доминират и инструменти като тромпети, кларинети и се следвал един шаблон за правене на хитове, в който имало подвиквания, които били идеални за този тип купон.

Есил Дюран страда, че вследствие на това имало и справедливи обвинения за песните в чалгата, че те всички си приличат. Тя моли колегите си обаче да не се страхуват да се противопоставят на тази тенденция, да не се страхуват, че ако не следват изцяло публиката ще отпаднат от играта. Хората щели да овладеят по-качественото ако не ги разглезват и не им се служи постоянно, пише blife.bg.