Нина Димитрова е родена на 26 февруари 1962 г. в Монтана.

Именно в местния театър стартира актьорската си кариера (1980-1983), след това учи фотография, продължава образованието си в НАТФИЗ в класа на проф. Атанас Илков (1984-'88), играе в театър "Сириус" в София (1990-1992), а през 1992 година сбъдва и мечтата си - основава театър "Кредо", в който е актриса, режисьор и директор.

Заедно с Васил Василев-Зуека създават спектакъла "Шинел" по Гогол, който вече 20 години е хит не само в България, но и по целия свят. От премиерата на спектакъла до днес Нина Димитрова е изиграла над 500 представления на "Шинел" на 9 езика!!!През лятото на миналата година Нина и Зуека се разделиха - и на сцената, и в живота. Коментар за "падането на завесата" обаче тогава не пожелаха да дават и двамата.

Единственото, което Нина сподели с медиите, бе: "Научавам за вдигнатия медиен шум около факт в моя живот, който отдавна е с изтекъл срок на актуалност и за който Гогол би казал: "Никаква полза за отечеството"...

Коментар за човек, с когото съм преживяла изключителни звездни, лични и творчески мигове в продължение на 20 години и който е баща на прекрасната ми дъщеря, е неморално да правя.". Реакцията на Зуека бе дори още по-лаконична: "Не занимавам обществото с личния си живот. Той не е най-важният проблем на света и касае само мен и моите близки".

"Разигра се поредната типично нашенска шаечната епопея "България цяла сега нази гледа", в която лоши режисьори и посредствени сценаристи се опитваха да ме убедят да играя главна роля. Но аз в евтини постановки с калпави сценарии и под съмнителна режисура не участвам! Този път определено сбъркаха с избора на актрисата," сподели Нина пред ШОУ.

"Не съм извършила нищо, за което да се извинявам и за което да се оправдавам и да хленча. За мен винаги е важно какво мислят приятелите, които ме познават добре и на които държа. Останалите имат право да мислят каквото си искат, въпрос на порядъчност. Акълният човек винаги отсява житото от плявата. Уникално е това, което съм преживяла и от него може да стане прекрасен филм. Ако върна лентата назад, филмът ще се окаже бая дълъг. В него имаше всичко необходимо за един филм за "Оскар" - любов, която предполагаше повече от колегиална преданост, поредица от комични и драматични епизоди, редуващи се с шеметни успехи и възходи, и разбира се, неочакван и драматичен край. Ще се получи филм за двама млади влюбени, безпарични, бездомни и предани до безумие на театъра хора, тръгнали от нулата и извървели доста дълъг път към успеха. Филм за едно творческо цяло, което даде живот на прекрасни спектакли и зарадва много хора у нас и по света", спомня си експоловинката на Зуека