За пръв път наши режисьори застават зад големи международни продукции, които няма да се снимат в България и ще бъдат с ограничено българско участие.

На първо място това е холивудската суперпродукция (за български мащаб) на Явор Гърдев „Тезей”, която ще се снима в Западна Европа.

В нея само режисьорът ще бъде българин, главните изпълнители ще са холивудски актьори.

Знае се, че Гърдев е поканил в екипа си някои българи, като единственото сигурно име е художникът Владимир Тодоров, който живее в Лос Анджелис и е дизайнер на мишока Стюарт Литъл, работил е за „Хари Потър” и още много филми.

Подобен е случаят с българо-шведско-холандската копродукция „Лъжесвидетелят” на Иглика Трифонова, която ще се снима изцяло навън и с чужди звезди.

В момента върви усилена подготовка, като снимките най-вероятно ще започнат през есента, съобщи режисьорката.

Предстои де бъдат подписани договори с някои от западните актьори, като засега единственото сигурно име е това е шведа Самуел Фрьолер („Най-добри намерения”).

Главно действащо лице в „Лъжесвидетелят” е адвокатът на сръбски военен, осъден в Хага за убийства по време на войната, който започва частно разследване. Той се добира до свидетеля на процеса и разбира, че показанията му са фалшиви. Сценарият спечели наградата „Кешловски” и приза от 10 000 евро на фестивала в Кан, получи и подкрепата от НФЦ, пише ''Монитор''.