Оркестърът за народна музика на Българското национално радио /БНР/ получи престижната награда „Кристална лира“.

За шестнадесета поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат отличията си за ярки върхови постижения в музикално – изпълнителското и танцовото изкуство.

Съставът завоюва приза в категория „Музикален фолклор“ за цикъла концерти, посветени на 60-годишнината си, състояли се в София и страната през месец април тази година. 

Проведеното национално турне, даде възможност на стотици радиослушатели да чуят на живо част от най-известните пиеси от репертоара на Оркестъра.

Препълнените зали бяха красноречиво доказателство за интереса на публиката към българското фолклорно изкуство. Ярки следи оставиха и концертите в Първо студио на БНР в чест на Коста Колев, Румен Сираков, Петър Ралчев и по случай Трети март.

„Гордеем се с всичко онова, което правим. Аз и моите колеги сме изключително щастливи от признанието, което получаваме. Осъзнаваме, че духовността, която толкова години ни е запазила като нация и общество, е изключително ценна и в днешно време. Спокойно и уверено продължаваме да правим своето изкуство, благодарни за изключителната подкрепа и грижа на БНР. Прави чест на медията, че през десетилетията съумя да запази творческите си състави, които са най – добрите в своя жанр“, заяви диригентът на състава  Димитър Христов.

На 7 ноември е планиран да се състои юбилейният концерт на Оркестъра за народна музика. В зала 11 на НДК ще прозвучат емблематични музикални произведения, а на сцената редом с виртуозните инструменталисти ще излязат певци, чийто творчески път е тясно свързан с Радиото: Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Христина Лютова, Бинка Добрева, Данислав Кехайов, Димитър Богданов и Ваня Вълкова. Специални гости на събитието ще бъдат Петър Ралчев и Хорът на НФА „Филип Кутев” с диригент Георги Генов.

Днес, в Народния оркестър на БНР свирят 18 инструменталисти, като сред тях има изявени композитори и аранжори. Всеки  музикант в състава има потенциал на ярък солист, а в съзвучие, всички те създават образцов ансамбъл от български народни инструменти. Новият диригент на състава - Димитър Христов споделя, че призванието на музикантите е да бъде продължена традицията, като творците му отстояват мисията да пазят и развиват българската народна музика, да откриват нови фолклорни таланти и да ги подкрепят в творческия им път, да създават красива музикална среда за своята милионна аудитория.

Димитър Христов е бил преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително  изкуство (АМТИИ) в Пловдив, главен диригент на ФА „Тракия” – Пловдив, главен художествен ръководител на ФА „Пирин” – Благоевград, директор на фестивалите „Македония фолк” и „Алено мушкато”. Творческите му изяви прескачат границите на традиционния фолклор – заедно със свои колеги той създава етно-формациите „Булгара” и „Дива река”, които „превеждат” българската народна музика на езика на модерните млади хора, умело смесвайки я с рок, джаз и фънк. 

Пише танцова и театрална музика за различни състави, сред които са Националният балет на Русия „Игор Моисеев”, Националният оркестър на Русия „Н. И. Осипов” и Руският академичен концертен оркестър „Боян”. Към настоящия момент амбициите му са насочени към Оркестъра – желанието му е да го доближи до хората, да разкрие пред тях пълния му блясък чрез множество концерти.

Сред предстоящите интересни концертни изяви на Оркестъра за народна музика на БНР е авторският концерт на Теодосий Спасов, който ще се състои  на 13 декември.