bTV отново предизвика Нова ТВ.

От bTV пуснаха официално изказване, в което заявиха, че единствено те държат правата над марката и лиценза на предаването, което е правено по италианския формат "Striscia la Notizia".

Няколко дена по-късно от Нова пуснаха официално изявление по въпроса.

От bTV Media Group заявиха, че оригиналното предаване "Господарите" ще може да се гледа в ефира на bTV Comedy.

"Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата "Striscia la Notizia" в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на "десети сезон” на шоуто "Господари на ефира” - предаване, създавано до момента като българската версия на "Striscia la Notizia".

Рекламните послания на Нова телевизия са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова ТВ”, коментира Анна Горанова, директор "Правен отдел”, bTV Media Group.

От Нова ТВ отговориха:

"На 17-ти юни, когато Нова ТВ обяви завръщането на "Господари на ефира" по Нова, продуцентите и медията поясниха, че през новия сезон предаването няма да бъде по лиценз на италианското "Striscia La Notizia”.

Марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който Нова ТВ придобива правата върху бранда.

През всичките 10 години, предаването създава и развива своя облик - освен собствено заглавие,  напълно различно от това на италианското шоу, то предлага на зрителите различни рубрики и собствени характеристики и елементи, които оформиха уникалния му облик, значително различен от италианското "Striscia La Notizia".

Екипът от сценаристи, режисьори и водещи, които превърнаха "Господари на ефира” в институция, ще предложат много нови неща през предстоящия десети сезон, които още веднъж ще докажат, че предаването има своя уникален и неподражаем стил.

В тази връзка, Нова ТВ и продуцентът на "Господари на ефира" – Джуди Халваджиян, смятат обвиненията на BTV Mеdia Group за напълно неоснователни и провокирани единствено от притесненията им, че любимото на всички на зрители предаване се завръща в ефира на Нова ТВ от 10 септември."