Салма Хайек се гордее, че е мексиканка, и казва, че коментарите, внушаващи обратното, са "изгубени в превода".

45-годишната актриса е направила изявление, след като германското издание на "Вог" цитира нейни думи, според които "тя едва си спомня какво е да си мексиканец".

"Никога не съм отричала потеклото или културата си. Уча детето си да приема мексиканските си корени, да обича родния ми испански език, да познава историята, музиката, фолклора и кухнята на Мексико. Винаги съм участвала активно в живота на мексиканската общност. През целия си живот съм се стремила да представлявам народа си с гордост и чест. Натъжавам се, когато думите ми са "изгубени в превода" и са извадени от контекста по начин, който засяга обичния ми мексикански народ", се казва в изявлението на холивудската звезда.

Салма Хайек краси корицата на германското "Вог" и е дала интервю за изданието за ролята й на лидер на мексикански наркокартел във филма "Диваци" на Оливър Стоун.

Това не е първият случай, в който Хайек прави коментари за мексиканското си потекло, привлекли вниманието на пресата.

Минала година актрисата се пошегува пред репортер на испански, че ако не са били високите й токчета, сигурно още е щяла да живее в родния си Коацакоалкос с десет деца.