Желязната лейди на леката ни атлетика няма конкуренция. Ивет Лалова, чаровницата с големи и винаги усмихнати очи, преживява физически изпитания, които биха сломили дори мъж.

Най-бързата бяла жена на планетата чупи бедрена кост през лятото на 2005-а и тогава всички са сигурни, че това е краят на кариерата й.

През последните години е имало само двама спринтьори с идентична травма, които смятали да се върнат на пистата. Мъжът се опитал, но имал страшни проблеми и се отказал. Жената изобщо не стигнала до пистите. Но Ивет, с характер и инат от класа, се втурва отново в големия спорт - при това с две звездни победи.

Само на 20, надъхана и без капка съмнение, с 38-сантиметров метален пирон по цялата дължина на бедрото и с един крак с 200 г по-тежък от другия, в Белград тя печели спринта на 100 метра.

Времето й от 11, 26 секунди директно я изпраща на световното първенство в Осака'2007 и на олимпийските игри в Пекин'2008. А за да ознаменува по подобаващ начин победата на волята си, решава да си татуира Шекспировата мисъл, която преди време дълбоко я впечатлила: "

Времето няма една и съща стойност за всички." "Казах си, че се отнася точно за мен. Тъй като именно търпението ме доведе дотук", спомня си Ивет, която вече има татуирано слънце до пъпа си. А рисунката на дупето й е мит - просто я няма.

През лятото на 2010-а Господ пак я подлага на изпитание. Претърпява коремна операция на киста на яйчника, която отново я изважда за известно време от спорта. "Никакви аборти, както се пишеше по жълтите издания", възмущава се атлетката. След като се възстановява, веднага започва да тренира.

В началото на този сезон пък Лалова получава крамп на турнира в Кавазаки, Япония. Вчера обаче бе единствената европейка, която участва в турнира по лека атлетика от Диамантената лига в Рим.

Но най-голямото й предизвикателство е Олимпиадата в Лондон през юли. В Атина преди 4 години България не грабва много медали, но пък Ивет печели игрите в категорията сексапил.

Тогава нашето момиче оглавява класацията на сп. "Щерн" за най-красиви спортистки, състезаващи се в гръцката столица. Тя застава начело на листа, в която читатели на електронния вариант на изданието гласуват за 47 момичета по десетобалната система. Да не говорим, че Ивет често е и в родните класации.

Въпреки изключителния си и нелек път към върховете на спорта 28-годишната ни атлетка никога не загърбва и личния си живот. Повечето й връзки са дълги. "Сега различното със Симоне е, че се чувствам добре - обичана, подкрепяна, закриляна, сигурна, спокойна.

Този човек ми помага, а не ме спира. Срещнах любовта в лицето на друг спринтьор - същите цели, същите мечти, същата мотивация. Трудно е, защото трябва хем себе си да буташ, хем и него да вдъхновяваш. Когато той каже "ох", знам какво има предвид и къде точно го боли.

Тъй като и мен ме боли на същите места", признава младата жена, която вече е твърде близка и със семейството на италианеца. Родителите му, сестра му, която е омъжена и има три момчета, както и братята и сестрите на майка му и баща му, техните деца, внуци живеят в Чернуско.

Това е предградие на пет минути от Милано, красиво, цветно, свежо, с исторически център и паркове.

Запознанството естествено става на пистата. Не е любов от пръв поглед, дори в началото Ивет мислела, че Колио е доста надут.

След време със смях разбират, че и той е мислел същото за нея. Когато обаче се опознават, си казват, че са страхотно готини и земни. Най-добрият спринтьор на Италия всъщност е суперпич по думите на Ивет.

"Търся човешкото у мъжа, опаковката не е важна. Но той пък е и красив", допълва Ивет пред в. "Стандарт".

Въпреки че той е Козирог, а тя - Телец, откриват и друго общо помежду си. И двете зодии държат изключително на семейството. А и италианците са такива. Все още се разбират на английски, но нашето момиче упорито учи езика на Данте, особено и след като вече живее в родината му, недалеч от Рим.

Но са решили след като станат семейство, да се преместят във Вечния град, който и двамата обожават.
Всъщност досега мъж номер 1 в живота на Ивет е баща й Мирослав, талантлив спринтьор, от когото е взела бързите крака.

И до днес, когато дъщерята тича, у дома на родителите й всеки гледа телевизия на различен канал и си има ритуал за късмет. Другият важен човек за Лалова е доскорошният й треньор Константин Миланов. Той започва навремето с майка й и баща й, така че винаги е бил част от семейството им.

"Макар че повече от 20 години преди мен е работил с най-добрите спринтьорки на България и е имал успехи с тях, съм сигурна, че аз съм неговото върхово творение, неговото произведение на изкуството", убедена е Ивет.

Напоследък чаровната спортистка си е наложила единствено вето - на шопинга. Установила, че гардеробът й се е препълнил с дрехи, за някои от които дори не помни откъде се е сдобила. Леко тъжно й е обаче, че там стоят и обувки с висок ток, които обожава, но не смее често да носи.

Защото на другия ден краката й ще са уморени и няма да може да бяга, тъй като позицията на шпайка е точно обратната - с пръстите нагоре. Затова понякога ги разхожда из къщи, ей така, за кеф.