Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова се класира за 1/4-финалите на турнира в Брюксел с награден фонд 637 400 долара, след като надделя убедително с 6:3, 6:2 срещу бившата номер 3 в света Надя Петрова (Русия).

Така в следващата фаза на престижната надпревара българката ще мери сили с победителката от срещата между поставената под номер 8 в основната схема Кая Канепи и представителката на Сърбия Бояна Йовановски.

Пиронкова, която е под номер 46 в световната ранглиста в момента, отрази възможност за пробив в третия гейм на откриващия сет, след което изцяло пое контрола в мача.

29-годишната рускиня изпитваше трудности в сервис геймовете си и логично изпусна подаването си за 1:3.

Въпреки че получи възможност да върне пробива в седмия гейм, десетата в схемата Петрова не се възползва и след 41 минути игра загуби сета при 3:6.

Първата ни ракета започна добре и втората част. Тя осъществи пробив за 1:0, след което затвърди надмощието си с още един за 4:1.

В седмия гейм 24-годишната пловдивчанка имаше два мачбола, но 29-ата в света Петрова отложи неизбежното за няколко минути. При собствен сервис след час и 17 минути игра Цвети се поздрави с крайната победа.

За 13-и път в кариерата си Пиронкова достигна до 1/4-финал на турнир от WTA. За достигането си до тази фаза на надпреварата в Брюксел тя си осигури 16 375 долара от наградния фонд и 120 точки за световната ранглиста.