Режисьорът на “Бягство" и изпълнителен директор на компанията After Dark Film Кортни Соломон е кинаджията с може би най-богатия опит в правенето на филми у нас сред колегите си отвъд океана.

За 4 години като режисьор и продуцент Соломон е заснел на българска земя 6 ленти. Работил е с наши актьори като Валентин Ганев, Захари Бахаров, Башар Рахал и Христо Шопов, пише 24chasa.bg.

Като режисьор 41-годишният канадец е майстор на ужасите. Създал е два култови хоръра - “Подземия и дракони" с носителя на “Оскар" Джеръми Айрънс и An American Haunting с Доналд Съдърланд и друга оскарова актриса Сиси Спейсик.

- Кортни, какво е усещането да снимаш с 19-годишна звезда, докато фенове крещят до снимачната площадка “Искаме Селена”?
- Не съм предполагал, че Селена Гомес ще се окаже толкова популярна в България. А що се отнася до възрастта й, тя отдавна е надраснала тийнейджърските си години. Работи като телевизионна и киноактриса, пее и изобщо е на сцената от 9-годишна. Това по дефиниция я прави професионалист.

Идва винаги подготвена, умее да се нагажда към всякакви промени в сценария и в момента, в който застане пред камерата, влиза в кожата на героинята си. Тя е роден талант. На всичко отгоре е много приятна за общуване. Няма превземки, няма пози. Често ми се налага да го казвам за някой актьор само от куртоазия, но в случая със Селена е самата истина.

- Ще успее ли тя да премине изпитанието от дете звезда да се превърне в успяла зряла актриса?
- Категорично да. На това заложихме, когато я избрахме за ролята на Хлапето. Селена определено има потенциал и съм сигурен, че няма да остане в историята на киното като едно от многото деца звезди, които така и не порастват.

- Как се разбират на снимачната площадка Селена и два пъти по-възрастният от нея Итън Хоук?
- Между двамата се получи невероятна сценична химия и динамика - карат се, смеят се, ядосват се, шегуват се. В “Бягство” Итън е много повече от актьор.
Той непрекъснато участва в изглаждането на сценария. Дори се записа на специализиран курс по автомобилизъм в Охайо, където се срещна с истински автомобилни състезатели и видя отблизо техния живот, навици и поведение.

- От всички филми, които си правил в България кой се оказа най-голямото предизвикателство?
- Този. "Бягство" определено е най-сложният като техническо изпълнение и с най-рисковите каскади. В Щатите едва ли щяхме да сме в състояние да заснемем толкова опасни и зрелищни сцени. Но в България всичко е възможно благодарение на българските каскадьори, които имат, както ние евреите казваме хуцпа.

- Хуцпа?
- С други думи те са куражлии с топки. Тези момчета са готови да се хвърлят в изпитания, които в САЩ едва ли ще се намери кой да ги изпълни. И това определено се вижда на екрана. Изобщо обичам да работя с българи. Те са работливи, приспособими и се опитват да дадат най-доброто от себе си. За това ще продължаваме да снимаме в България отново и отново.

Вижте фотогалерия:

Селена Гомес раздава автографи на почитатели в България