Живеещата в Ню Йорк българка Диляна Николова се закани да съди Азис и организаторите на турнето му в САЩ. Нейният съпруг пострада тежко по време на концерта, след като бе ударен в главата от група албанци, изживяващи се като гардове на певеца.

По-късно в кървавото меле взима участие и гаджето на Азис, което той е довел от България.

''Ще разговарям с адвокатите си и ще видим какво ще направим по въпроса. Ще задълбая яко, няма мърдане. Имаме десетки свидетели, които са видели какво е станало'', твърди Диляна Николова.

Свидетели на побоя разказват и за друг инцидент - как след края на концерта Азис си тръгва, придружен от дългогодишното си гадже – озвучителя Веско. Тълпата започва да го освирква. Тогава любимият на Василка се обръща и се изплюва в лицето на един от българите.

''Платих 80 долара за концерта на Азис. Бяха свършили билетите и ме накараха на вратата да платя толкова. Концертът трябваше да почне в 22 часа, той дойде в полунощ, пя 20 минутки на плейбек и си тръгна... Хората не го харесаха, бяха недоволни и го освиркваха. Тогава компаньонът му се обърна и се изплю. Лично го видях и имам свидетели”, твърди българинът Бонго Петров.

Самият Азис не реагира по никакъв начин на скандалите. След концерта той се качва в лимузината на родна бизнесдама. Под звуците на неговите хитове отбраната компания се налива с шампанско, а по-късно купонясва до ранни зори в баровския хотел ''Астория'', където костинбродското чалга чудовище е настояло да бъде настанено.

Азис всъщност падна жертва в чалга войната, която се разразява в САЩ. Разследване установи, че двама души не могат да си поделят родните фолкзвезди и си устройват взаимно компромати. От една страна са Ник Кръстев и Ясен Дараков (кореспондентът в Щатите на bTV), а от друга – бизнесменът Иван Загоров, собственик на дискотека ''Енигма'' в Чикаго.

Наши източници разкриват, че по същото време, докато кралят на поп-фолка, както сам той се нарича, е в Америка, там на турне е и певицата Джена. Независимо че и двамата са в Ню Йорк по едно и също време, не се срещат. Нещо повече – туровете им са организирани от конкурентите и всеки оплюва другия. Тези, които са поели посещението на Азис, твърдят, че Джена не е имала никакъв успех.

Разказват как една от вечерите тя е трябвало да пее в най-обикновена пицария пред максимум 20 души публика. Иван Загоров, който пък е сключил договор с ''Пайнер'' за Джена, твърди обратното и дава интервюта, в които описва как фолкпевицата е събрала над 500 души. След скандала с Азис в Ню Йорк той е един от хората, които се включват активно в издирването на очевидци на побоя. Какво се е случило в действителност?

Билетите за концерта на Азис са пуснати за продажба месец преди посещението му. Предлагат се на няколко сайта с различни цени, като най-скъпият е 65 долара. Срещу тази цена организаторите обещават маси до самата сцена. По-евтините билети са за 45 долара. Някои от българите успяват да влязат за концерта в последния момент и плащат солено – 80 долара.

Началото на шоуто е обявено за 10 часа вечерта. Още от 8 в нощния клуб започват да се тълпят родни емигранти, желаещи да зърнат Азис на живо. Пристига и група албанци, които по-късно ще твърдят, че са поканени лично от Азис. Към 10, когато трябва да почне концертът, всички са на градус. Ди джей подгрява купона, пуска български песни. Нашенците стават да танцуват. Азис така и не се появява.

Пристига едва два часа по-късно. Облечен е в сценичен костюм тип “Капитан Америка” – мрежест чорапогащник, тесни къси панталонки в пайети и потник с американското знаме, обут е в черни ботушки на висок ток. Изпява две песни. Изпотени от танците българки се надпреварват да го снимат с мобилните си телефони. Изпълнителят на ''Мразя'' е в стихията си. По лицето му се стича пот. По едно време казва: ''Стига толкова, трябва да си сменя ботушките, че ме убиват''.

Публиката започва да негодува. Освирква го. След кратка пауза Азис се появява отново, този път с разголена прозрачна риза, отдолу – черно боди и прокъсани дънки. ''Пее'' на плейбек. Българите вече не му се радват чак толкова много.

''За нас този човек – Азис, е мъртъв. Такъв певец не съществува! Имаше и албанци - точно те са пребили моя мъж. При размяната на обидни думи се е стигнало до това. Мъжът ми беше ударен отстрани на лицето, отгоре на главата му имаше сцепване.

Извикахме полиция и ''Бърза помощ'', с мъжа ми прекарахме в интензивното до сутринта.

Бях вътре в заведението. Разбрах, че нещо става, когато излязох навън да подишам въздух. Тогава ме пресрещна познат на вратата да ме успокоява и да ми казва: ''Мъжът ти ще се оправи!'' Ошашавих се, тогава разбрах, че нещо е станало. Един от другите е посегнал да удари мъжа ми, дъщеря ми е застанала пред него и тя също е изяла удар в лицето'', разказва още Диляна Николова.

От ''Диапазон рекърдс'' – продуцентската компания, в която е Азис, твърдят, че той не е притеснен от скандала. ''След въпросния концерт се чухме с него, говорихме, той каза, че всичко протича нормално, всичко е наред, не е имало инциденти, но в крайна сметка желанието му е да не коментира и това е право на негов избор'', обясниха от фирмата.

След скандала с концерта в Ню Йорк организаторите му твърдят, че всичко е инициирано от конкуренцията, която е побесняла, че не тя е поела турнето на фолккраля. ''Огромният медиен скандал срещу участията на Азис в Америка всъщност не е нищо повече от нарочна забивка в игрището на чуждия отбор. А забивачът са организаторите на концертите на Джена, които умело подстрекават коментаторите да бъдат крайни и дори ги превръщат в идиотични!'', пишат те. Според тях ''всичко това се крие в омразата на човек, който вече се занимава с участията на ''пайнерките'' в САЩ''.

“Джена е първата певица, която не пее в зали в Ню Йорк и Чикаго. Тя е и първата, която спи по къщите на организаторите, а не на хотел, защото точно тези нови организатори нямат пари за тази екстра. Интересът към турнето на Джена е изключително слаб в сравнение с предишните изяви на колежките й от “Пайнер”. Много от концертите си певицата работи само на вход, а не на твърд хонорар”, твърдят още организаторите на концерта на Азис.

Във войната за фолкизпълнители в САЩ се стига още по-далеч.

Продуцентите си разменят взаимно обвинения и разказват как конкурентите крадат изпълнители под носа им: ''Ще ви дам пример с ДесиСлава. Тя искаше да бъде наш гост и да прекара Нова година в ''Енигма''. 6 дни преди това й беше отнета визата по някаква причина. Как стана този номер, никой не можа да разбере. Ясен (Ясен Дараков - б. а.) знаеше за това преди мен и преди брата на мъжа на ДесиСлава.

Той ми се обади лично в 5 часа сутринта, за да ми каже за отнетата виза на певицата. Може би аз сгреших, когато дадох гласност на това, че наш гост ще бъде ДесиСлава. Това е човек, който изпраща певците да пеят в гаражи, църкви, само и само да направи пари'', разказва Иван Загоров, собственикът на ''Енигма'', който е и един от основните организатори на чалга турнета в САЩ.