Гуинет Полтроу ще играе главната женска роля в биографичния филм за Пабло Пикасо с Антонио Бандерас, пише британският в. "Телеграф".

Във филма на испанския режисьор Карлос Саура, носещ заглавието "33 дни", тя ще влезе в образа на френската художничка, поетеса и фотографка Дора Мар (1907 – 1997), любовница на Пикасо в продължение на девет години.

След раздялата им тя изпада в тежка депресия, а междувременно всички нейни приятели и роднини умират в период от няколко години.

По-късно тя се завръща към артистичния живот, като намира утеха в католицизма, но тя така и не допуска друг мъж до себе си след Пикасо, описвал я "лична муза" и "жена от сълзи".

Тя продължава да се изявява като фотограф и да организира изложби до смъртта си на 89-годишна възраст.

Дора Мар през погледа на Пикасо, наричал я "жена от сълзи"

Действието ще се развива в края на 30-те години, когато Пикасо рисува "Герника", в която по сюрреалистичен начин представя бомбардировката от 26 април 1937 г. на мирното едноименно селище, което германските съюзници на Франко в Гражданската война опустошават. Тогава Дора Мар заснема различните етапи през които преминава картината.

През годините Пикасо рисува поредица нейни портрети, част от които стават известни едва след смъртта на Мар. През 2006 г. един от тях, "Дора Мар с котка", беше продаден на търг за над 95 милиона долара.

"33 дни" се очаква през 2013 г.