„Кауфман проджект „Диви гласове” е създаден от Мария Кауфман през 2008 година, която след дългогодишно обучение и работа в Германия и Франция се завръща в София, и решава да създаде музика, която интерпретира балканския музикален фолклор по нов, съвсем различен начин.

Мария Кауфман е родена в семейството на академик Николай Кауфман, световно известен етномузиколог и композитор, чиито песни печелят „Грами“ на прочутия хор „Мистерията на българските гласове“. Мария осъществява проекта съвместно със своята майка Димитрина Кауфман, професор по етномузикология, изследовател на фолклорното многогласие. Принцип на работата на Мария и Димитрина е да използват български асиметрични размери, фолклорна полифония и архаична мелодика, които поставят в контекста на новото време.

Те канят Елена Божкова, известната солистка на хора „Мистерията на българските гласове”, и Алекс Нушев, композитор и тонрежисьор. Едва през 2011 година групата се разширява и достига сегашния си състав благодарение на обичани и известни певици и инструменталисти, членове на елитни музикални формации.

Първото произведение на „Кауфман проджект” – „Оро се вие” е използвано във филма на Златина Русева „Севт – тайните на един тракийски цар” (2009) копродукция между Франция, Белгия, България в копродукция с ARTE-Франци. Мария създава и изпълнява още музика за този филм. Клипът на режисьорката Екатерина Минкова към „Петрунка” печели наградата на конкурса „Николай Гяуров” във Велинград, 2011 година.

За настроението на почитателите на музиката във финалната вечер на международната програма на 16-ия София Филм Фест ще се погрижат и мултиталантливият кинотворец Зигфрид, заедно с българският бийтбоксър Скилър.

Зиг и неговата група независими музиканти обикалят света, като свирят по концертни зали и улици. Паралелно с това той запечатва с камерата си образите на хора в не толкова популярни и малки населени места. Зиг е автор на 4 филма, последният от които, „Детски истории“, е в програмата на 16-ия СФФ. Освен това той е оператор, фотограф, монтажист, писател, композитор и музикант...

23 годишен бийтбоксър Александър Деянов - Скилър е известен и като „Бързата уста от Изтока”. През 2007 година той печели национален бийтбокс шампионат. Четири години по-късно Скилър и Мария Илчева са наградени с престижния приз „Икар”. Същата година бийтбоксърът печели и международния фестивал “Grand Beatbox Battle”.