София Лорен стана баба за 4-и път вчера. На бял свят се появи внучката й Джулия, втората дъщеря на сина й Едуардо Понти, който е кинорежисьор.

Бебето едва ли ще го вземат на дълъг път, но баща му и Лорен пристигат в България напролет. С тях ще бъде и другият син на актрисата, кръстен на баща си - великия режисьор Карло Понти. Карло-младши е диригент.

Голямата киноактриса ще остане два дни, за да открие изложбата “София Лорен в София”, която представя целия й личен архив.

Той е събиран през 62-годишната й кариера. Вече е грижливо опакован в десетки кашони, за да бъдат опазени снимките, костюмите от легендарните й филми, корици от списания, шапките, оригинални афиши, книгите, написани от актрисата. И, разбира се, всичките й призове и статуетки, които ще са в отделна витрина. 77-годишната Лорен е най-награждаваната актриса в света, пише в. "24 часа".

Поводът за изложбата е 50-годишнината от първия й “Оскар”. Тя го получава през 1962 г. за ролята си в “Чочарка”. През 1991 г. й връчват втория за цялата й кариера.

Главен организатор на изложбата в София е Столичната община. Съорганизатори са Министерството на културата и сдружение “Евенти”.

Осветлението и ефектите в залата, където ще бъдат поставени експонатите, се прави от “Ню Бояна филм” и шефа му Дейвид Варод. Те ще се опитат да придадат кинаджийска атмосфера на декора.

Идеята за изложбата е на създателя на сдружението Красимир Иванов. Той и София Лорен са куратори на изложбата.

След като чула за амбицията му, кинозвездата сама предложила изложбата да се превърне в пътуваща. Затова след София кашоните поемат за Москва и Санкт Петербург. Путин бил голям приятел на актрисата и сам се бил заел с организацията, разказва българският екип.

После изложбата ще мине през Неапол, Токио, Шанхай, Лос Анджелис, Буенос Айрес, Мадрид, Берлин, Париж и Женева.

София Лорен е изиграла над 80 роли на големия екран. Сред най-известните й филми са “Брак по италиански” на Виторио де Сика, “Един специален ден” на Еторе Скола, “Прет-а-порте” на Робърт Олтман.