Джулиан Мур е изиграла редица героини - от смъркаща кокаин порно звезда в "Буги нощи" (Boogie Nights) до майка - лесбийка, която изневерява в "Децата са добре" (The Kids Are All Right), като освен това е била номинирана четири пъти за "Оскар", включително и за филма "Часовете" (The Hours).

В събота е премиерата на следващата сложна роля на 51-годишната американска актриса - тази на истинската консервативна политическа фигура от САЩ Сара Пейлин във филма на HBO Game Change.

Телевизионният филм, създаден по книгата със същото заглавие на Марк Халпърин и Джон Хайлемн, представя драматизация на републиканската кампания от 2008 г. и проваления опит за спечелване на президентската напдпревара от Джон Маккейн (Ед Харис), разказана през погледа на висшия стратег Стив Шмидт (Уди Харелсън).

Със силна гласова и визуална прилика Мур представя бившия кандидат за вице-президент Пейлин в роля, която кара някои от наблюдателите в бранша да й предвещават номинация за "Еми". "Ройтерс" разговаря с Мур за ролята й във филма и заниманията й извън актьорската работа.

-Трудно ли беше да изиграете личност, която е все още жива?

- Никога не съм играла човек, който е сред живите и отговорността е огромна. Тя е изключително добре позната и все още много актуална. В момента е кореспондент на "Фокс". Определено чувствах, че не трябва да правя нищо, което не е проверено от сценариста.

-Сара Пейлин предизвиква много противоречиви мнения. Готова ли сте за реакцията на зрителите?

- Вече има доста силна реакция на филма. Той обаче е добре проучен, проверен и документиран. Това, която стана видимо и ние представяме е фактът, че тя не бе проучена до степента, до която обикновено се проучват кандидатите. Те бързаха. Трябваше им партньор в движение и смятам, че процесът на проверката й е бил някак по-претупан, отколкото е трябвало да бъде. И докато откриват повече и повече за нея, осъзнават, че тя не разбира много от външна политика, което стана очевидно и за американците, особено за Чарли Гибсън, Шон Ханити, както и Кейти Курик.

-Как се подготвихте да изиграете някой толкова добре познат и често осмиван, най-вече от Тина Фей?

- Това може би е най-натоварената подготовка, която някога съм правила за роля. Нейните телевизионни появи, включително дебати са в YouTube. Освен това има издадена книга на аудио запис, така че преслушах всички тези неща. Децата ми ми се смяха, тъй като качвах всичко документирано или казано от нея на iPod-а си. Имах любимата песен на дъщеря ми за каране на скейт Ice, Ice Baby и всичко останало беше Сара Пейлин. Слушах постоянно - докато бях в колата, докато тичах. Работих и с вокален треньор и чак след това започнах да отработвам физическите маниери, тъй като да имитираш някого първо физически може да се окаже спънка, ако преди това не си го изработил устно.

-Педкрепяте няколко групи със специализирани интереси като например Moms Clean Air Force и "Спасете децата" (Save the Children). Политическа личност ли сте и може ли да разкажете повече за тези две каузи?

- Актът за чист въдух бе подписан през 1970 г. Това е важна кампания, която подкрепя акта. Чистият въздух не е политически или партизански въпрос. Това е нещо, което всички ние споделяме, всички дишаме един и същ въздух. Това е нещо, в което всички можем да бъдем обединени.

Като посланик на "Спасете децата" за американски програми основах инициативата "Картичка за Св. Валентин", като всички приходи от нея отиват директно за каузата. В Съединените щати имаме мисълта, че всички имат право на равен старт и еднакво образование, но нещата не винаги стоят така. "Спасете децата" е насочена към местата, където те наистина нямат средствата за това и се опитва да им помогне поне малко.

-С какво смятате, че щяхте да се занимавате, ако не бяхте актриса?

- Понякога си мисля, че бих искала да съм библиотекарка, тъй като обичам книги толкова много, а понякога си мисля, че бих искал да съм доктор. Обичам толкова много неща. Харесвам дизайна. Обичам да декорирам. За щастие, великото нещо в живота е, че можеш да избираш с какво да си изхранваш прехраната, но в същото време можеш да правиш много други неща, на които се наслаждаваш.

-Автор сте на детски книги, а вашата книга Freckleface Strawberry (ягода с лунички) дебютира на като мюзикъл извън Бродуей през 2010 г. Смятате ли да пишете и в бъдеще?

- Имам три книги за Freckleface Strawberry. Първата носи само това заглавие, втората - Freckleface Strawberry and the Dodgeball Bully, а трета излезе миналата есен под заглавието "Най-добри приятели завинаги" (Best Friends Forever).

Имам и друга книга, която ще излезе следващата година и не е част от поредицата за Freckleface, на име "Мама е чужденка" (My Mom is a Foreigner). Това е детска книжка с картинки, която се основава на личния ми опит да израстна с майка от чужда страна.

Майка ми е от Шотландия и исках да напиша книга за нея. Става въпрос за това, че макар майка ти да е от друго място, тя е като всяка друга майка.

-Кое е нещото, което хората биха се изненадали да разберат за вас?

- Аз съм най-добрата чистачка, която познавам. Отлична съм. Със сестра ми е страхотен екип, ако някога ви се наложи някой да почисти къщата ви. Това е просто интуитивно умение, което притежавам.

Източник: в. "Дневник"