София филм фест ни провокира за различна петък вечер - кино предизвикателства

20,30 е началният час на „Ариранг“ - уникален филм, в който режисьорът Ким Ки-Дук обръща поглед към кариерата си в киното.

В 21,00 часа започва „Твърда земя“ на Емануеле Криалезе. Кинотворбата разказва за живота на 20-годишния Филипо, чийто баща се е удавил в морето. Младият мъж е в неудобната позиция между дядо си – рибар, и чичо си, който е зарязал риболова, за да “лови” туристи. Един ден морето довежда в живота на семейството няколко непознати, сред които и Сара с нейния син...

Музикалният шедьовър на Вим Вендерс „Пина“ започва в 19,00 часа в Синема сити. Първият триизмерен некомерсиален филм е посветен на хореографката Пина Бауш (1940-2009), създала нова форма на изкуство - театъра на танца. Вендерс възстановява четири от най-известните спектакли на Бауш с основни членове на нейната трупа „Вупертал”.

От 21,00 часа е прожекцията на „Фауст“. Филмът на Александър Сокуров разказва за абсурдността на живота в компанията на невъзможен демон, готов да изпълни всяка мечта на героя – не безплатно, разбира се. Като за начало трябва просто да забравите всичко, което помните от легендата за Фауст. Защото, какво е човешката душа, ако не най-малко изследваната територия?

От 19,00 часа в кино „Одеон“ можете да гледате Огнярят“ – най-новата кинотворба на Алексей Балабанов. В новия си филм режисьорът на „Карго 200“, „Жмичка“, „Война“, „Брат“ и „Брат 2“ ни пренася в света на Русия от края на ХХ век. „Огнярят” фокусира вниманието върху живота на ветеран от войната в Афганистан, герой на Съветския съюз, който се препитава като обикновен огняр с прякор Якут. В неговия образ се превъплъщава един от любимите актьори на Балабанов Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.

„Трябва да говорим за Кевин“ на Лин Рамзи е с начален час 20,45. Сюжетът - Ева се отказва от амбициите и кариерата си, за да роди Кевин. От самото начало обаче отношенията между майка и син са трудни. На 15 Кевин извършва ирационална постъпка, непростима в очите на обществото, а Ева се опитва да се пребори с чувствата си на вина и отговорност.