Немската приказка "Цахес" е вдъхновила режисьора Анри Кулев, автор на анимционни, документални и игрални филми да запознае българския зрител със света на Хофман. Самият Хофман е писател, композитор и художник, който е писал много повече от приказки за деца.

Действието във филма е рамкирано от съвременни истории в една антикварна книжарничка. Изборът на място очевидно цели да създаде мистичен ореол около автора и да ни въведе в една загадъчност. Кулев все едно казва на зрителите чувствате ли загадъчността, тайнственото. А такава мистичност просто липсва.

За сметка на това има излишък от дидактичност, която ни навява асоциации с час по литература, но не и със съвременна приказка. Действието се пренася от наши дни в миналото и обратно сравнително плавно, смесвайки реалното и вълшебното.



Малкият грозник Цахес получава от мекушавата фея Розабел вълшебен подарък - три червени косъма, които хем го правят левент в очите на околните, хем му приписват всичките им добри дела. Така Цахес си присвоява всякакви похвали и ласкателства и се превръща в неудържимо притегателен за жените...

Духът на Просвещението още не е успял да прогони от княжеството всички феи и магьосници. Анри Кулев е убеден, че подобен опит в българското кино през последните 20 години не е правен. Липсата на континуитет е очевиден - невъзможно е да правим паралел с добрите чешки приказки в стил "Арабела".

Костюмите и атмосферата са на ниво. Филмът е заснет с дигитална камера в крепостта "Баба Вида", край Белоградчишките скали и в русенската резиденция на цар Фердинанд. Сценарист е Христо Ганев, оператор - Свeтла Ганева, а автор на музиката е Стефан Димитров. За реализацията на проекта са били неободими десет години.

Участват Стоян Алексиев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Явор Бахаров, Виолета Марковска, Ивайло Христов, Мая Новоселска, Христо Мутафчиев, Малин Кръстев, Петър Попйорданов и др.