Най-великият български футболист Христо Стоичков попадна в срамна класация.

Навършващият 46 години на 8 февруари легендарен №8 е осми в ранглистата на 25-те най-слаби треньори в света за всички времена на американския спортен сайт bleacherreport.com.

Стоичков, който в момента е начело на Литекс, след като се провали като селекционер на националния отбор, испанския Селта и южноафриканския Мамелъди Съндаунс, е поставен до други бивши големи играчи като Рой Кийн, Греъм Сунес, Рууд Гулит, Дейвид Плат, Брайън Робсън, Франк Созе и Алън Бол.

“Христо Стоичков бе много голям футболист, един от най-добрите. Той обаче е отчайващо слаб като треньор. Работата му като селекционер на националния отбор на България доведе до отказването на няколко футболисти да играят за родината си”, пише американското издание за Камата.

Припомняме, че наскоро носителят на Златната топка за 1994 г. бе изгонен и от руския Ростов, където ужким се подвизаваше като спортен директор. Донските казаци обаче му отрязаха квитанцията, като се аргументираха с това, че с него не могат да се разберат на нито един чужд език. Впрочем, Ицо, който междувременно стана горд Доктор Хонорис Кауза на Пловдивския университет, минава за един от най-знаменитите лингвисти във футбола.

За ужас на Сервантес, той владее нещо като испански след дългия си престой в Барселона, спагетообразен италиански след пребиваването си в Парма, свръхестествен английски от времето си в Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед, убийствен японски от Кашива Рейсол, от който всеки Шогун би си направил харакири, и напълно непонятен дори за Великия пророк арабски от Ал Насър.

Колкото до руския му, шлифован като Тунгуския метеорит в ученическите години - без коментар! В интерес на истината обаче с огнената си бленда и нечовешка вербалщина Ицо научи на български много съдии и треньори по света, като, естествено, първият и горе-долу единствен урок, бе „Всичко за майка ти“, пишат от slava.bg.