“Бях втрещен, когато чух Андрей Слабаков да казва, че гейовете били по-опасни от тютюнопушенето”, казва 24-годишният Радослав Стоянов.

Той е един от двамата подали жалби до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за пиперливите изказвания на режисьора срещу българските хомосексуалисти.

В шоуто “На инат” по Нова телевизия Слабаков посочил нехетеросексуалните като група лица с доказано увреждащи здравето практики. Режисьорът твърдял, че те разпространяват масово СПИН.

“Всичко започна с това, че г-н Слабаков заяви, че гейовете са по-опасни от тютюнопушенето. В действителност репликата, която той употреби, беше по-просташка”, спомня си Радослав Стоянов.

В момента КЗД разглежда случая. Вече е минало изслушването на страните. На него режисьорът не се явил, а е изпратил адвоката си.

“Не отидох на заседанието, защото бях на снимки на “Аз обичам България”. Не е от неуважение към човека, подал оплакването”, поясни Слабаков.

“Продължавам да твърдя, че хомосексуалистите са рискова група, когато говорим за СПИН. Уповавам се на цифри и изследвания на редица здравни организации. Аз като пуша, не мога да заразя никого със СПИН, а има хомосексуалисти, които знаят, че са болни и въпреки това си търсят други мъже, които още не са осъзнали какви са точно”, не отстъпва Слабаков.

До месец се очаква КЗД да излезе с решение дали Слабаков е нарушил правата на гейовете. Той може да отнесе глоба от 250 до 2000 лева, ако комисията се произнесе в полза на нехетеросексуалните.