Източници на “ШОУ” разкриха, че, също като останалите хотелиери, и тя е имала договор със скандалната туристическа агенция.

Обектите на Мая Илиева са били пълни през целия сезон, тя така и не получила дължимите й суми, които според запознати са над 2 млн. лв.

В кюпа е както любимият й хотел “Дюн”, който е подарък от покойния й мъж, така и още три обекта - “Гладиола стар”, “Гладиола” и “Акация”, обособени в хотелски комплекс в курорта Златни пясъци.

Те се ръководят през една от фирмите на Мая Илиева - “Съни сенд”. Според финансовите отчети “черната вдовица” е започнала да печели от тях едва през миналата година. Очакванията през 2011-а да получи още повече пари от хотелите, се оказали напразни. През това лято те са били пълни предимно с групи от английски и руски туристи, които имали договор с “Алма тур”. Илиева била изключително бясна от това, че се е “набутала” финансово и е решила да си търси парите по всякакъв начин.

Макар и да не афишира това, вдовицата запази и разви успешно туристическия бизнес, който бе завещан от съпруга й. Първоначално, след разделянето на ВАИ холдинг, за хотелите по Черноморието трябваше да отговаря единственият останал жив бос от ВИС - Николай Цветин. Впоследствие обаче той отказа да има каквото и да е общо с някогашната групировка. Така фирмата стана еднолична собственост на Мая и тя пое и хотелите.

Източници на “ШОУ” разкриха още, че “Алма тур” няма да е единствената фирма, чийто фалит се очаква. Очаква се да се срутят десетки туристически дружества, които са имали сключени договори с нея за покупка на екскурзии и осигуряване на чартърни полети.

Макар и всички дружества от групата на фалиралата фирма да са в процедура по несъстоятелност, това все още не е отразено в търговските регистри.