През 2008 г. на Уимбълдън бе направен експеримент и бяха измерени децибелите на звуците, издавани от някои от най-шумните тенисистки.

Оказа се, че лидерка в тази класация е Мария Шарапова, която достигна 103,7 децибела.

Това е еквивалента на полицейска сирена и е по-шумно от мотор, косачка за трева и дизелов локомотив. За сравнение звуците, издавани от реактивен самолет, са само с десет децибела повече от тези на Шарапова, а обикновено нива на звука над 85 децибела сериозно застрашават човешкото здраве.

"Нещо трябва да бъде направено. Трудно е да променим вече изградените тенисистки, защото това е начинът, по който тренират и са се подготвяли през целия си живот. Има и мъже, които викат, но за съжаление нашите децибели са малко по-високи. Нашето ДНК е по-различно", коментира шефката на WTA Стейси Аластър, по повод граничещите с безумие крясъци и викове по корта.

Тя сподели още, че Международната тенис асоциация вече се готви да вземе мерки, защото голяма част от феновете на този спорт са изразили силно недоволство.


Разбира се, Маша далеч не е единствената тенисистка, която използва този начин, за да освободи енергия и да бъде фокусирана. Сред другите изявени представителки на тази категория тенисистки са Серина Уилямс, Виктория Азаренка и разбира се младата Мишел Ларчер Де Брито.

Любопитна подробност е, че всяка една от тях в даден момент от кариерата си е тренирала в академията на Ник Болетиери, който е сочен като главен виновник за тази тенденция в съвременния тенис.