Здрасти, как си? Това ще каже Евгени Генчев на бившата си колежка Цвета Кирилова, ако някога пътищата им отново се срещнат. Двамата се разделиха преди повече от 2 месеца, когато тя излезе в болнични и не се върна в Нова тв.

Не знам дали аз съм я разболял. Съжалявам, ако съм я засегнал с нещо - не съм искал да го направя, казва той.

Евгени работи дълги години като политически репортер в медията. Започва кастинг за лица на сутрешния блок “Здравей, България”. Избират него и колежката му от новинарската емисия в 16 ч Цвета Кирилова. В началото всичко върви както трябва, но скоро той остава без екранна партньорка. Цвета го обвинява, че той е причината тя да се разболее, не й дава поле за изява и иска в следващата й работа партньорът да не е плонжор, пише в. "24 часа".

“Двамата в началото направихме опит да се разбираме. Имахме очевидно много големи различия помежду си. Кастингите бяха едно, а живият ефир - съвсем друго”, обяснява Евгени. Той не се чувства обиден от думите на Цвета, не се определя като плонжор.

“Учил съм във френската гимназия. Думата идва от глагола “плонже” - гмуркам се, но тя явно влага друг смисъл - вероятно да се подмазваш на шефовете, да се нагаждаш към ситуацията. 100% съм сигурен, че не съм такъв човек”, категоричен е Генчев.

Освен че пожелава успех на бившата си екранна половинка, за себе си иска да работи с човек, който е на същите честоти като него. “По-добре ми е да имам партньор. Ако е някой, с когото се допълвам, би било чудесно”, казва той. Докато разбере, ще минат няколко месеца. Цяло лято Евгени ще работи, а през септември към тандема му с Христо Калоферов най-вероятно ще се присъедини и женска компания.

“По отношение на плонжирането - смятам, че съм късметлия, нещата ми се получават с някакъв късмет, а не на нагодяване”, обяснява Евгени. Дори наскоро негов приятел го подкача, че все му се подреждат нещата - и в личния, и в професионалния път. Друго момче от компанията, коeто често играе на покер, контрира, че няма такова нещо като късмет. Всичко се получава, когато доброто стечение на обстоятелствата срещне добрата подготовка.

Така и Евгени вярва, че всичко, което прави досега, всъщност му помага да стигне до сутрешния блок на Нова тв. Макар още в първи клас да е категоричен пред родителите си, че ще се занимава с журналистика, в 10-и и 11-и клас ходи на уроци по актьорско майсторство.

Режисьорът Петър Будевски му преподава. Евгени трябва да реагира на крайни ситуации в различните етюди. Още докато кандидатства за НАТФИЗ, усеща, че актьорството вече не му е много присърце и не се разочарова, когато не влиза в академията. Завършва връзки с обществеността и политология в Софийския университет.

“Като навържеш всичките неща, с които съм се занимавал, се получава нелоша комбинация за опита, който сега искам да развивам”, смее се Евгени. Още докато е студент, вижда на таблото в Журналистическия факултет написана на ръка обява за работа. Оказва се, че е дело на гологлавия синоптик Здравко Буйнов. Търсят се кадри за Нова тв. Евгени си носи автобиографията при Милен Цветков и той решава да го пробва с един репортаж. Така започва, но не задълго - скоро спират предаването. Няколко месеца си почива с колегите - играят тенис, карат велосипеди. После го викат да работи в новините пак на Нова тв.

“Много време бях парламентарен репортер - беше започнало да ми става лесно, защото свикнах. Докато в сутрешния блок е доста по-различно. Трябва да извадиш всичко, да нямаш загубена секунда”, разказва водещият. Тук му помага и опитът от актьорските уроци - импровизира и може да реагира във всякаква ситуации. Опитва се сам да си изгражда стил, да поставя събеседниците си в необичайни ситуации. “Колегите ми често разбират неудобните въпроси като питания с интонация. Според мен трябва да вкараш човека в определена посока на разсъждение, а после да му зададеш контриращ въпрос, който да противоречи на това, което е казал”, обяснява философията си той.

Така става и преди няколко седмици, когато му гостува премиерът Борисов. Евгени го пита дали хората продължават да го разбират, когато говори на популярен език. “Той ми отговори, че продължават да го разбират. Но когато му посочих числата - 47% подкрепа на хората в началото на мандата му срещу 19% сега, Борисов се заяде, спомня си Генчев.

Но не се притеснява, а продължава с предаването по план. Често и на него му се случват непредвидени ситуации в ефир. Преди Великден кани в студиото Тити Папазов да каже какво ще прави по празниците. Треньорът, който по принцип е словоохотлив, този път млъква. “Тогава беше починал Мишо Бирата, с когото били добри приятели, и затова стана така. После ни гостува пак за прегледа на печата и мина по-добре.”