Новият клас устройства за четене на електронни книги често търпят критика от “зелено” мислещите. От една страна, те намаляват употребата на хартия, респ. изсичането на дървета, но от друга – консумират енергия, за разлика от хартиените книги.

Biblio Leaf идва със слънчева батерия, 6-инчов екран от тип e-ink и вградена памет 2 GB.

Това накара някои производители да потърсят екологични алтернативи на традиционните четци на е-книги. Едно такова решение са четците, захранвани изцяло от слънчева енергия.

Корейската компания LG създаде четеца Solar Reader, а японската Toshiba лансира модела Biblio Leaf. Нито едно от двете устройства все още не е на пазара, но перспективите за успех са добри.

Biblio Leaf идва с батерия, зареждана от слънчева енергия, 6-инчов екран от тип e-ink и вградена памет 2 GB, която може да се разшири чрез microSD карта. Моделът поддържа 3G и Wi-Fi достъп до интернет, има сензорен екран и няколко бутона.

По данни на производителя, Biblio Leaf поддържа в готовност за четене 7500 страници с едно зареждане на батерията. Цени на модела все още не са обявени, нито срокове за пускане на пазара, пише technews.bg.