“Аз бях бедно дете и никога няма да го забравя”, заяви Христо Стоичков на съвместна пресконференция в Манчестър с френската звезда Патрик Виейра, пише "Труд".

Двамата са посланици на програмата “Футболът срещу глада” и като такъв Камата пътува за благотворителен проект в Буркина Фасо.

“Знам какво е да си беден и затова мога да говоря с хората по този проблем - разказа Стоичков за визитата в африканската страна. - В Буркина Фасо спах с бедните хора, помагах им, играх футбол с тях върху голата земя, не върху трева. Това не е нещо ново за мен, преживял съм го. Сега имам пари, но се чувствам задължен да покажа на другите, че не съм забравил откъде съм тръгнал...”

В Манчестър единственият българин, печелил “Златната топка”, се видя за кратко с Димитър Бербатов и даде много интервюта, едно от които за специализирания африкански сайт “Кикоф”. “Футболът в ЮАР се развива бързо, аз говоря често с играчите на “Мамелъди Съндаунс”- някои ми се обаждат всяка седмица”, разкри Стоичков, който изведе до второто място отбора на милиардера Патрис Мотсепе. “Прекарах фантастични месеци в Южна Африка и работех с един от най-добрите състави, с които съм разполагал - продължи Камата. - Напуснах при неприятни обстоятелства, но с играчите поддържам чудесни отношения.”