Най-голямата търсачка в интернет Google работи по съвместна услуга с MasterCard и Citigroup.

Трите компании разработват софтуер, с който да дадат възможност на собствениците на смартфони с операционната система Android да използват телефоните си като кредитни или дебитни карти, съобщава в. "Дневник".

След въвеждането на услугата, потребителите ще могат да плащат само чрез доближаване на устройството до безжичен POS терминал, пише "Уол Стрий Джърнал".

Технологията на услугата не е нова като идея, като в България вече име неин действащ еквивалент, разработен от "СЕП България". Абонатите на "Глобул" и "Виваком", които имат сметки в "Алианц Банк България" и "Пощенска банка", могат да използват съответно услугите G Wallet и VIVA PAY, с които да превърнат телефоните си в портфейли и да осъществяват мобилни плащания. Услугата обаче е достъпна за всички модели мобилни телефони на пазара и на практика се осъществява чрез добавяне на софтуер на SIM картата на потребителите, а не на телефониите им.

Google работи на подобен принцип в САЩ. Според Потребителите на Android, които имат дебитни или кредитни карти в Citigroup, ще могат да плащат за продукти след инсталирането на приложение на телефоните си. В момента то е "съвместимо само с един смартфон на пазара, но ще може да работи с всички бъдещи Android телефони", твърдят от Google. "Идеята е да превърнем устройствата с Android в един вид мобилни телефони", коментират от компанията.

Лидерът в онлайн търсенето обаче не планира да печели от допълнителната услуга, която ще предлага на търговските вериги и потребителите си. От компанията няма да удържат процент от транзакциите, осъществени през софтуера за Android. Вместо това, компанията ще търси още един канал за разпространяване на рекламата, която продава. Потребителите на услугата ще получават таргетирани реклами или оферти за отстъпки, които Google планира да продава на търговците.

Паралелно с улеснението от въвеждането на мобилно разплащане, от компанията планират да дадат и допълнителни функционалности на потребителите си като управление на сметки чрез приложението и следене на движенията по тях.

В начинанието е включена и VeriFone Systems, която произвежда POS устройства. Компанията ще участва с доставката на повече безконтактни устройства, за да даде възможност на потребителите да плащат с "размахване" на дебитна карта или кредитна карта или чрез почукване с нея върху самото устройство. То ще може да чете и данните, изпращани от смартфони.

Четците за кредитни и дебитни карти работят с технология за комуникации от близко разстояние (Near Field Communication), с която вече са оборудвани хиляди магазини в САЩ. Благодарение на нея клиентите, които имат кредитни карти, поддържащи технологията, могат да "размахат" пред четеца, вместо да осъществяват контакт с устройството, за да осъществят плащане.

Софтуерът за Android смартфони на Google също ще поддържа тази технология.

Все още не е ясно кога точно може да се очаква на пазара новата система за мобилна разплащания на Google.