Националният отбор може да даде импулс за развитието на българския футбол, ако започне да се развива успешно и да постига добри резултати.

Това заяви селекционерът Лотар Матеус преди решителната евроквалификация с Швейцария днес, в която нашите трябва да вземат задължителна победа, за да запазят шансове за класиране на финалите.

„България трябва максимално бързо да оправи инфраструктурата си, да обърне поглед към младите и към националния отбор, който е флагманът на футбола. Когато нещата с националния тим потръгнат, от това ще спечелят и клубовете. Трябва да има по-добри и образовани треньори”, убеден е германецът.

Той призова за подкрепа всички фактори около футбола у нас, включително и медиите. „Вие влияете негативно със заглавията си, свързани например със скандалите около залаганията. Така се случи с нашия мач с Естония в Турция. Гърмят се обвинения в заглавия и се слага въпросителна. Хората обаче въобще не виждат въпросителната. А после, когато нещата се уталожат и се види, че няма нищо налице, вие, които сте запалили искрата на скандала, се отдръпвате. Лошото е, че се отдръпват и феновете”, констатира Матеус.

Селекционерът продължава да твърди, че нашите се намират по-скоро в ролята на аутсайдер срещу Швейцария. „Казвам това поради факта, че играчите на Швейцария се състезават в топпървенствата на Европа и притежават по-голям международен опит от моите. Познаваме добре съперника. Знаем, че ще е много труден мач и ще съм много радостен, ако вкараме един гол повече от тях”, пожела си все пак Лотар.

Световният шампион за 1990 г. не пожела да говори по-далеч от този мач по въпроса за бъдещето си начело на представителния ни състав.

Той има идеи за развитието на играта у нас и смята, че схемата на изграждане на футболисти в Германия е неприложима в целостта си по нашите земи. „България е десет пъти по-малка като население. А и балканският манталитет е друг. В Германия всеки клуб си има дублиращ отбор, който се формира в академия. Там юношите се обучават не само на спортни умения, но и на езици”, отбеляза селекционерът.