Актуалната ”Мис България” Ромина Андонова е не просто красавица, а стихия с много таланти.

Родената на 30-и октомври 1988 г. софиянка е пяла в детската вокална група “Бон-бон”, както и с Орлин Горанов, Нели Рангелова, Георги Христов и Росица Кирилова.

Завършила е специалност „Графичен дизайн” в Професионалната гимназия по полиграфия и фотография.

Ромина е тренирала карате, а сега поддържа формата си с бокс под ръководството на Борислав Бояджиев, който тренира аса Тервел Пулев, през 2009-а беше избран за най-добрия треньор при профитата у нас.

Студенкта в СУ „Св. Климент Охридски” – специалност „Биология” обаче е влюбена в плуването. Това беше и поводът списание “Плуване & Водна топка” да потърси Ромина Андонова.

Прекрасната фотосесия за списанието пък беше на закрития басейн “Диана” и стана възможна благодарение на управителя на комплекса Росен Цанев - бивш ватерполист на ЦСКА и националния отбор, пише .

- Ромина, поддържаш формата си с много спортове, но защо обичаш плуването?
- Плуването е комплексен спорт - за всички мускулни групи, винаги след тренировки обичам да релаксирам с плуване. Посещавам различни басейни. Имам си треньор и екипировка. Плуването ни прави по-здрави и красиви

- Как се запали по “синия” спорт?
- От малка с брат ми ходехме на обучение на басейн „Спартак”. На мястото, на което сега живея също има басейн. “Макси” е по-малък е, но е идеален във връзка с това, което практикувам. Има сауна, парна баня. Плуването е спорт, което извайва тялото. Хубаво е поне три пъти в седмицата да плувам. Това ми препоръча Боби – по-бързо темпо, за да може да се стегна и после да отпусна мускулите. Така, че съчетавам бокса и плуването.

- Връзката ти с водата?
- Предпочитам повече водата пред планината, аз съм по-зиморничав тип. Обичам плажа и морето.

- Плуването достатъчна ли е за перфектната форма на “Мис България”?
- Карате, по-малко, айкидо до оранжев колан, започна кандидатстване и затова прекъснах в 6-и клас. Преди това съм тренирала от трети клас, явно видяха потенциал. Участвала съм на състезания за паспорт за всеки колан. Не съм се явявала обаче на големи състезания.

- Не пречи ли боксът за кариерата на един модел, още повече когато той е “Мис България”?
- От агенцията ми – “Визаж”, са против. Предполага се, че трябва да запаза красотата и симетрията на лицето си. Пускам се на спаринги, щадят ме. Бия се предимно с мъже и изобщо не ги щадя. Те обаче носят доста на бой.

- Поемайки крушета, не се ли страхуваш, че ще пострада визията ти?
- Спечелих и наградата “Мис Симетрия”, която е под формата на пластична операция на стойност 10 000 лв. Започвах да се занимавам с бокс, защото исках да вляза в максимална кондиция за конкурса “Мис Свят” в Китай. Имах два месеца, в които да обмисля и консултирам стратегията за подготовка и как да стана по-стегната.

- По време на конкурса за красота “Мис Свят” всеки изтъква качествата си. В Китай впечатлили ли китайците с уменията си по източни бойни изкуства.
- Нямаше смисъл. Това стори “Мис Канада”, която направи демонстрация в кръга на талантите. Това обаче ми даде повече увереност за издръжливост – съчетание от лицеви опори, скокове. Помогна ми и за психическата устойчивост, не крия, че съм по-сприхав характер. Дори някой леко да ме поудари, избухвам и ставам по-настъпателна. Естествено отчитам го като минус. Боксът обаче ме учи да бъда по-концентрирана, да предпазвам. Отгатваш какви са намеренията на противника, така не само гониш победата, но и предпазваш себе си. Необходима концентрация понякога и затова инкасирам удари, понякога. Аз обаче не съм професионалист и не съм амбицирана да ставам такъв, така, че на треньорът не му се е налагало да ми обяснява в детайли...

- Източните бойни изкуства обаче не са само стойки и удари, а философия. Четеш ли литература па темата?
- Не, но съм изгледала всички филми с Брус Лий, Джеки Чан, Джет Лий. Винаги когато гледам филми с тези майстори се надъхвам зверски и ми се иска по-бързо да вляза в залата.

- Случайно ли се захвана с модата или винаги си искала да бъдеш модел?
- Кое момиче не иска да се появи на модния подиум? Титлата е много престижна, но когато започнеш да носиш короната, разбираш, че трябва да се съобразяваш с общественото мнение. Да се бориш не само за престижа си, но и за репутацията на “Мис България”

- Разпознаваемо лице ли си вече?
- Започват да ме разпознават, особено, откакто афиширах връзката си с моя приятел - Дарко Тасевски – футболист на „Левски” Заради него направи и компромис да се появя в компанията на друг на корица на списание „Story”. Иначе не съм ги броила, доста са. Нормално е това е една от основните функции на “Мис България” – да има постоянно присъствие в медиите. Да снима безбройни фотосесии и да дава послания от телевизионния ефир, списания и други издания.

- Кой любимият ти спортист?
- Имах честа да се запозная с Матей Казийски, тренирала съм волейбол в “Славия” и дори съм участвала в турнири. Впечатлена съм от него като човек, личност и шампион с големи постижения. Внушителен е не само на ръст. Възхищавам се и на Димитър Бербатов. Знам, че талантливата Георгия Кадоглу е стипендиантка в неговата фондация.

- Артистична си, би ли се пробвала в киното?
- Човек на изкуството съм. Занимавала съм се с музика, танци. Свирила съм на пиано, пяла съм в детската формация “Бон Бон”. Танцувала съм четири години модерни танци. Що се отнася до киното, имам предложения. Не е времето обаче да ги разкривам.

- Татуировка на ръката ти какво символизира?
- Благодарност към Господа. Често ходя в църквата “Света Неделя”. Винаги, когато имам нещо на сърцето и искам да си излея душата, минавам и паля свещ там.

- Какво е за теб красотата?
- Красотата не е само във външния вид. Ценна е нагласата и възприятието към живота. Любовта за мен е красота. Тя е навсякъде, стига човек да може да я открие.

*Дарко Тасевски и Ромина Андонова (Снимка: сп. Story)

Интервю: Ива Василева

Снимки: “Плуване & Водна топка”