Учените намериха източник в мозъка, който задейства желанието за нова доза никотин, което позволява разработването на нов метод, който да помогне на пушачите да се откажат от навика си.

При експерименти с плъхове и мишки, изследователите са проучили действието на гена CHRNA5, за който вече се знае, че играе роля в пристрастяването към никотин, пише БГНЕС.

Генът контролира рецептор, който отговаря на никотиновите молекули. С нормална версия на този ген, всяка доза никотин, по-голяма от минималната, задейства рецептори в мозъка, които предизвикват чувство на отвращение.

Ако обаче малка част от рецептора, известен като alpha5, бъде премахната, никотинът предизвиква пристрастяване.

Според изследователите, между 30 и 35% от населението на САЩ имат вариант на гена CHRNA5, който засилва вероятността от пристрастяване към никотин.

Според лекарите, възстановяването на отвращението към никотина, може да помогне силно на опитите за спиране на пушенето.

Цигарите отнемат живота на близо 5 милиона души всяка година и са отговорни за почти 10% от смъртните случи при възрастните, като много от тях се дължат на рак на белите дробове.

Вижте видео: