Димитър Бербатов отбеляза третия си хеттрик в рамките на настоящия сезон, с което подсигури разгромната победа на своя Манчестър Юнайтед над Бирмингам с 5:0.

Благодарение на успеха "червените дяволи" се върнаха на върха във временното класиране, а българинът отново оглави подреждането при голмайсторите в Премиър лийг със 17 гола от 19 мача. Нападателят с номер девет подобри и личния си рекорд по отбелязани голове за един сезон във Висшата лига. Берба се разписа във 2-ата, 31-ата и 53-ата минута, а Райън Гигс (45) и Луиш Нани (76) добавиха две попадения за разгрома.

Голмайсторът на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов започна отново като титуляр в тандем с Уейн Рууни, а Джон О'Шей замени на десния бек наказания Рафаел да Силва. Лошата новина за домакините бе, че титулярният централен бранител Рио Фърдинанд пропусна двубоя заради контузия в последния момент, като на негово място сър Алекс Фъргюсън заложи на Крис Смолинг.

Берба откри резултата още във втората минута, след като буквално от голлинията с глава довкара след един изстрел на Джон О'Шей, дошъл след ъглов удар. Така българинът вкара първия си гол за 2011-та година и 15-и в Премиър лийг от началото на сезона, като по този начин изравни постижението си за най-много попадения, отбелязани за един сезон във Висшата лига. Само три минути по-късно нападателят можеше да удвои, но стражът на Бирмингам Бен Фостър спаси ударa му. Това стана обаче в 31-ата минута, когато Футболист номер едно на България за 2010-та направи 2:0 след чудесен пробив. Атаката започна от Андерсон, който продължи към Рууни, а английският национал асистира на своя партньор, който покрай двама защитници на Бирмингам стреля в близкия ъгъл с плътен удар по земя за 2:0 и рекорден 16-и шампионатен гол за Берба от началото на сезона и общо 17-и във всички състезания.

В продължението на първото полувреме Райън Гигс отбеляза трети гол, като в основата на тази атака отново бе Бербатов, който първо отне топката от противник, след което направи хубаво двойно с Рууни, който центрира към Гигс. Отблизо уелсецът направи 3:0.

Веднага след почивката Уейн Рууни пропусна да увеличи преднината на "червените дяволи" след удар с глава. Головата лекция на Бербатов продължи в 53-ата минута, когато българинът отбеляза третия си хеттрик за сезона, засичайки от малкото наказателно поле по атрактивен начин подаване на Гигс.

Ужасният ден за Бирмингам продължи с невероятен пропуск на Кийт Фей, който не успя да се разпише на празна врата след час игра, а в 69-ата минута Берба пропусна да отбележи четвърти гол, след като се оказа в изгодна позиция след комбинация с Луиш Нани, но този път ударът на българина бе неточен. Именно португалецът закръгли резултата на 5:0 с гол в 76-ата минута. Малко по-късно Нани пропусна и нов гол.

По този начин Манчестър Юнайтед се върна на върха в Премиър лийг с 48 точки, а Димитър Бербатов отново оглави еднолично подреждането при реализаторите със 17 гола от 19 мача.

Източник: