Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, може скоро да излезе от затвора. В момента Желязков е зад решетките за 4 години и 9 месеца, които изтичат, пише "Новинар".

Преди дни стана ясно, че присъдата му е просрочена и той е трябвало да бъде пуснат на свобода още в края на миналата година, тъй като трябва да му бъде приспаднато времето, което е изкарал по арестите от 2002 до 2006 г. От прокуратурата поискаха от Бургаския окръжен съд присъдата да бъде удължена с 2 години и 5 месеца.

Магистратите обаче не уважиха искането и сметнаха, че срокът за изтърпяване на наказанието по сключеното споразумение между Желязков и прокуратурата остава сегашният. В края на миналата година Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.

Желязков беше сключил споразумение с прокуратурата, като се призна за виновен за изпирането на 865 086 лв., придобити от престъпна дейност и ръководене на организирана престъпна група. Прокуратурата поиска делото да се разгледа отново.

Решението на Бургаския окръжен съд не е окончателно и подлежи на обжалвано или протестирано в 15-дневен срок.

С исканото допълнително време присъдата на Митьо Очите щеше да стане общо 7 години и 3 месеца затвор. Аз си излежах присъдата, напомни на съда Желязков. Подписал съм споразумение с прокуратурата, сега тя иска да го разваля. Ако излежа тези още две години, дали ще ми върнат имотите - ядосано коментира соченият за наркобос.

Трябваше вече да изляза, но никой не го пише. Каквото трябваше, съм го дал на държавата. Но щом ще оправят държавата с мен, ще лежа колкото трябва, допълни Желязков.

Делото беше по поредното споразумение на Митьо Очите с държавното обвинение. Първото споразумение Желязков сключи с прокуратурата през 2007 г., когато призна, че е бил ръководител на престъпна група за продажба на наркотици, и получи 4 години и половина затвор.

За втори път той се призна за виновен и за участие в организираната престъпна група със същата цел на Йордан Тонов-Данчо Пръча. За това Желязков получи 4 години и 9 месеца затвор. Присъдата му за пране на пари беше най-голямата до този момент и по тази причина той излежава нея.